Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vecinii care fac gălăgie în weekend vor fi amendați: De pedeapsă nu scapă nici cerșetorii

© Sputnik / Miroslav Rotaricerșetori
cerșetori - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
Miniștrii au aprobat un proiect de lege care drept scop contracararea unor fenomene care duc la încălcarea ordinii și securității publice.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Persoanele care vor recurge la cerșit prin simularea dizabilităților fizice sau psihice vor fi sancționate. Acestea vor primi o amendă de până la 1 500 de lei sau vor trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore.
O modificare în acest sens la codul contravențional a fost aprobată în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri.
Totodată, miniștrii au propus și aprobat și alte modificări la Codul Contravențional, care potrivit raportorului, ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, au drept scop contracararea unor fenomene care duc la încălcarea ordinii și securității publice.
La fel, modificările propuse ar duce la reducerea acțiunilor de poluare a mediului înconjurător, atentarea la drepturile constituționale ale persoanelor fizice sau la sănătatea populației.
Astfel, lucrările de reparație, însoțite de zgomot, în blocurile locative vor fi interzise în zilele de duminică. Până acum lucrările de reparație erau interzise zilnic de la ora 18:00 până la ora 08:00 dimineața.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Societate
Termenul de plată a facturilor la gaz pentru luna curentă ar putea fi extins
„Aceste prevederi au drept scop responsabilizarea persoanelor la respectarea liniștii publice, respectarea dreptului la viața privată, cultivarea unui spirit de respect reciproc dintre vecinii blocurilor locative”, a precizat Litvinenco.
La fel, se propune extinderea termenului maxim de examinare de la 30 de zile la 2 luni din momentul intrării dosarului în instanța de judecată.
După modificarea Codului Contravențional, persoana amendată va avea posibilitatea să achite doar jumătate din valoarea amenzii dacă o plătește în cel mult 3 zile de la data aducerii la cunoștință a deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale.
De asemenea, depozitarea neautorizată pe terenuri cu sol fertil, a materialelor de construcție ori deșeuri ale industriei extractive și altele asemenea, persoanele fizice vor fi sancționate cu amendă de la 4 000 la 7 500 de lei. Persoanele juridice care nu se vor conforma prevederilor legale vor fi sancționate cu de la 5 000 la 15 000 de lei. Proiectul de lege urmează urmează să fie expediat Parlamentului pentru examinare și aprobare.
Care este viziunea Guvernului asupra dezvoltării sectorului agroalimentar - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Podcasturi
Care este viziunea Guvernului asupra dezvoltării sectorului agroalimentar
Fluxul de știri
0