Care este viziunea Guvernului asupra dezvoltării sectorului agroalimentar
Care este viziunea Guvernului asupra dezvoltării sectorului agroalimentar
Abonare
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a prezentat noua Strategie Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2022 – 2027.
Agricultura continuă să fie un sector important în economia Moldovei. Anatolie Fală, secretar general la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a vorbit în cadrul emisiunii ”Obiectiv” de la Sputnik Moldova despre ce își propune să schimbe actualul Guvern în sectorul agricol pentru următorii cinci ani.
”Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru anii 2022-2027 cuprinde patru obiective majore:
1.
consolidarea potențialului sectorului agricol, să fie rezistent la schimbările climatice;2.
promovarea practicilor agricole inteligente, eficiente și durabile, care permit dezvoltarea producerii agricole în armonie cu mediul, ca să obținem produse competitive cu randament înalt;3.
dezvoltarea pieței locale și sporirea potențialului de export;4.
susținerea dezvoltării socio-economice rurale, prin crearea premiselor de dezvoltare a infrastructurii fizice de serviciu și încurajarea afacerilor în domeniul non-agricol din mediul rural”, a subliniat Anatolie Fală.Secretarul general a remarcat că proiectele agricole de start-up din mediul rural vor fi subvenționate în avans. Astfel, tinerii, femeile antreprenoare și emigranții reveniți în țară vor beneficia, în anul 2022, de subvenții în mărime totală de 75 de milioane de lei, pentru a iniția proiecte agricole în mediul rural. Prin aceste acțiuni se oferă posibilitatea unui număr cât mai mare de solicitanți să beneficieze de sprijin financiar din partea statului pentru dezvoltarea unei afaceri proprii și să creeze noi locuri de muncă în țară.
Producătorii agricoli sunt invitați la consultările publice care vor avea loc în perioada 18-27 ianuarie 2022. Acestea vor fi organizate regional: în zona de nord - Dondușeni, pentru zona de centru - Anenii Noi, pentru zona de sud – Cantemir și Comrat.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.