Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia are nevoie de un răspuns concret la îngrijorările legate de neextinderea NATO

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaNegocierile ruso-americane de la Geneva privind garanțiile de securitate
Negocierile ruso-americane de la Geneva privind garanțiile de securitate - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
La Geneva au avut loc consultări în privința propunerilor Moscovei cu privire la garanțiile de securitate.
CHIŞINĂU, 11 ian - Sputnik. Rusia are nevoie de un răspuns concret la îngrijorări, în primul rând în contextul neextinderii NATO, eschivările nu ne sunt interesante, a declarat pentru RIA Novosti o sursă din cercurile apropiate negocierilor.
"Avem nevoie de un răspuns concret la îngrijorările noastre, în primul rând în contextul neextinderii NATO. Eschivările de orice fel nu ne sunt interesante", a spus sursa.
În afară de aceasta, a fost menționat că la întâlnirea de la Geneva Rusia a „rumegat” pentru SUA propunerile sale de securitate „pentru ca să nu existe niciun fel de neînțelegeri”.
"La negocieri, delegația rusă le-a ”rumegat” propunerea noastră. Pentru ca să nu apară vreun fel de neînțelegeri", a mai remarcat sursa.
El a subliniat de asemenea „sensul direct” al înțelegerilor dintre Rusia și SUA, „altfel amenințările la adresa securității mondiale vor crește”.

Chestiunea ucraineană

Moscova îndeamnă Washingtonul să nu se eschiveze de la responsabilitatea pentru neaderarea Ucrainei la NATO, anume în SUA sunt luate astfel de decizii, a declarat pentru agenție sursa din cercurile apropiate negocierilor.
"Pentru că NATO, și în primul rând Washingtonul, acceptă sau nu noi membri și nu Ucraina declară ceva de capul ei. Eschivarea de la responsabilitate este inadmisibilă", a spus sursa.
Aceeași sursă afirmă că Statele Unite manifestă „încăpățânare” în ceea ce ține de Ucraina și nu vor să discute subiectul aderării acestei țări la NATO în lipsa Kievului.
"Din aspectele conexe, putem remarca (SUA - n.red.) poziția lor ”încăpățânată” în privința Ucrainei. Adică, fără Ucraina nu vom discuta chestiunea aderării ei la NATO", a spus sursa.
Ea a mai menționat: Moscova speră că în SUA nu va predomina poziția celor care susțin noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza Ucrainei.
"În Statele Unite, în general, se pare că există tipi care sunt gata să declare noi sancțiuni Rusiei pentru neatacarea Ucrainei. Am vrea foarte mult să credem că poziția lor nu va prevala asupra bunului simț", a spus interlocutorul agenției RIA Novosti.
Viceministrului rus de externe Serghei Reabkov - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Internațional
Reabkov, despre posibila desfășurare a sistemelor de armament
A fost comunicat de asemenea că Statele Unite au promis să ofere săptămâna viitoare un răspuns în scris Federației Ruse la propunerile de securitate.

Negocierile de la Geneva

Rusia și Statele Unite au avut pe 9 și 10 ianuarie consultări la Geneva cu privire la propunerile Moscovei despre garanțiile de securitate. Apoi la Bruxelles va avea loc o reuniune a Consiliului Rusia-NATO, iar la Viena - consultări la platforma Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
La sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele de acorduri cu SUA și înțelegeri cu NATO privind garanțiile de securitate. Moscova solicită între altele de la partenerii săi occidentali garanții privind renunțarea la extinderea în continuare a NATO spre est, aderarea la bloc a Ucrainei și la crearea de baze militare în țările post-sovietice.
Kievul și țările occidentale își exprimă tot mai des în ultima perioadă îngrijorarea în legătură cu așa-zisa intensificare a ”acțiunilor agresive” ale Rusiei la granițele Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că Moscova nu amenință pe nimeni, iar mișcările trupelor pe teritoriul rusesc nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse, Alexandr Grușko  - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Rusia
Ce așteptări are Moscova de la Consiliul Rusia-NATO
În opina autorităților ruse, aceste atacuri sunt folosite în principal ca pretext pentru a aduce mai multe forțe și tehnică NATO la granițele Rusiei. Ministerul rus de Externe a menționat anterior că declarațiile Occidentului despre „agresiunea rusească” și posibilitatea de a ajuta Kievul să se apere împotriva acestei agresiuni sunt atât ridicole, cât și periculoase.
Fluxul de știri
0