Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ce așteptări are Moscova de la Consiliul Rusia-NATO

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Accesați arhiva multimediaMinistrul adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse, Alexandr Grușko
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse, Alexandr Grușko  - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe Alexandr Grușko a declarat că Moscova se așteaptă la o discuție serioasă în cadrul Consiliului Rusia-NATO.
CHIȘINĂU, 10 ian - Sputnik. Delegația Federației Ruse contează pe un dialog constructiv în cadrul Consiliului Rusia-NATO, a declarat ministerul adjunct al Afacerilor Externe, Aleksandr Grușko.

“Mergem acolo având așteptări total îndreptățite și cu speranța că totuși vom avea o discuție serioasă, profundă pe subiectele cheie, fundamentale ale securității europene, a declarat el jurnaliștilor”, fiind citat de RIA Novosti.

Potrivit diplomatului rus, mulți ani, Alianța Nord Atlantică a preferat să nu vorbească despre problemele care există, iar poziția Moscovei o examina superficial și o trata ca pe o manifestare a neîncrederii Rusiei față de un NATO “iubitoare de pace”.
“Le vine timpul la toate și noi putem spune fără a exagera că în relațiile noastre cu NATO a venit momentul adevărului”, a menționat Grușko.
În perioada 9-10 ianuarie, în Geneva, Moscova și Washington au purtat discuții privind garanțiile de securitate. După care în Bruxelles va avea loc ședința Consiliul Rusia-NATO, iar în Viena – consultații pe platforma Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Negocierile au fost demarate după ce Moscova a prezentat Washingtonului și aliaților lui un proiect de acord privind garanțiile de securitate.
În particular, documentul prevede nedislocarea rachetelor de croazieră cu rază medie și scurtă în zona reciprocă de accesibilitate și renunțarea la extinderea NATO în fostele republicii sovietice, dar și reducerea numărului de exerciții militare.
Până la începerea negocierilor, SUA au declarat că unele prevederi ale acestuia sunt inacceptabile. După care Moscova a precizt că proiectul nu poartă un caracter ultimativ, dar Rusia nu va accepta să facă cedări unilaterale, mai ales sub presiune.
Un alt ministru adjunct al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Reabkov, a declarat atunci că dialogul cu SUA ar putea fi încheiat după doar o singură întâlnire dacă nu va avea nici un rost să fie continuat, dar asta riscă să declanșeze o nouă rundă de confruntații.
Viceministrului rus de externe Serghei Reabkov - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Internațional
Reabkov, despre posibila desfășurare a sistemelor de armament
Fluxul de știri
0