Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea de Conturi a început auditul la ”Moldovagaz”

© Photo : Curtea de Conturi a Republicii MoldovaCurtea de Conturi a început auditul la Moldovagaz
Curtea de Conturi a început auditul la Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
Curtea de Conturi a început auditul în domeniul gazelor naturale, iar compania principală care va fi verificată este „Moldovagaz”.
CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Specialiștii de la Curtea de Conturi au început în această dimineață auditul la Moldovagaz. Acest lucru a fost anunțat de șeful companiei Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Am încercat să le asigurăm colegilor noștri toate condițiile necesare de muncă”, a scris Ceban pe o rețea de socializare.

Și Curtea de Conturi a publica un comunicat de presă la acest subiect. Potrivit instituției, auditul are drept scop verificarea cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligații de serviciu public, precum și la întreprinderile înrudite.

”Entitatea principală supusă auditului este SA „Moldovagaz”, iar aria auditului cuprinde întreprinderile care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate, fondator al cărora este SA „Moldovagaz”, ” este precizat în comunicatul Curții de Conturi.

Amintim că pe 31 decembrie 2021 președintele Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la efectuarea auditului extern în domeniul gazelor naturale. Asta după ce majoritatea parlamentară a votat această lege la sfârșitul anului trecut.
Conform legii, Curtea de Conturi are dreptul să efectueze auditul financiar la întreprinderi de stat și municipale, la societățile comerciale al căror capital social aparține în întregime statului sau unității administrativ-teritoriale, precum și la societățile comerciale în care statul, unitățile administrativ-teritoriale, întreprinderile de stat și municipale dețin, fiecare separat sau împreună, cel puțin jumătate din capitalul social.
Astfel, în cazul în care cota statului în capitalul social al unor astfel de întreprinderi este sub 50%, Curtea de Conturi este limitată în efectuarea unui asemenea audit. Prin urmare, legea votat de parlamentari vine să permită Curții de Conturi să efectueze audit public extern la Moldovagaz, dar și la alte instituții din domeniul gazelor naturale.
Майя Санду на онлайн-встрече с представителями винодельческой отрасли Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Societate
Maia Sandu a promulgat legea privind auditul în domeniul gazelor naturale
Anterior, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică de 709 milioane de dolari. Atunci, „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență.
Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște această datorie doar dacă va fi confirmată de un audit independent. Andrei Spînu a anunțat că efectuarea unui audit este necesar pentru a se vedea cum s-au format datoriile țării noastre față de Gazprom.
Здание Молдовагаз - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Economie
Moldovagaz spune când vor fi anunțate noile tarife la gazul natural
Fluxul de știri
0