Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Maia Sandu a promulgat legea privind auditul în domeniul gazelor naturale

© Photo : Facebook / Maia SanduМайя Санду на онлайн-встрече с представителями винодельческой отрасли Молдовы
Майя Санду на онлайн-встрече с представителями винодельческой отрасли Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Legea promulgată de șeful statului îi permite Curții de Conturi să efectueze audit public extern la Moldovagaz, dar și la alte instituții din domeniul gazelor naturale.
CHIȘINĂU, 10 ian - Sputnik. Președintele Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la efectuarea auditului extern în domeniul gazelor naturale. Decretul a fost semnat de șeful statului în data de 31 decembrie 2021 și publicat recent pe site-ul Președinției.
Amintim că pe data de 24 decembrie 58 de deputați au votat ca Moldovagaz, dar și alte instituții din domeniul gazelor naturale, să poată fi supuse auditului public extern. Astfel, prin derogare de la legea privind societățile pe acțiuni, Curtea de Conturi va putea efectua audit public extern în domeniul gazelor naturale.
Conform legii, Curtea de Conturi are dreptul să efectueze auditul financiar la întreprinderi de stat și municipale, la societățile comerciale al căror capital social aparține în întregime statului sau unității administrativ-teritoriale, precum și la societățile comerciale în care statul, unitățile administrativ-teritoriale, întreprinderile de stat și municipale dețin, fiecare separat sau împreună, cel puțin jumătate din capitalul social.
Astfel, în cazul în care cota statului în capitalul social al unor astfel de întreprinderi este sub 50%, Curtea de Conturi este limitată în efectuarea unui asemenea audit. Prin urmare, legea votat de parlamentari vine să permită Curții de Conturi să efectueze audit public extern la Moldovagaz, dar și la alte instituții din domeniul gazelor naturale.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Societate
Moldovagaz a anunțat prețul gazului pentru ianuarie - s-a majorat semnificativ
Anterior, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică de 709 milioane de dolari. Atunci, „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență.
Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște această datorie doar dacă va fi confirmată de un audit independent. Andrei Spînu a anunțat că efectuarea unui audit este necesar pentru a se vedea cum s-au format datoriile țării noastre față de Gazprom.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Societate
Prima reacție a guvernării după majorarea prețului la gaz pentru ianuarie
Fluxul de știri
0