Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldovagaz spune când vor fi anunțate noile tarife la gazul natural

© Sputnik / Mihai CarausЗдание Молдовагаз
Здание Молдовагаз - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
Compania Moldovagaz anunță că în curând vom afla dacă vor fi sau nu ajustate tarifele pentru gazul natural pentru consumatorii finali.
CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Moldovagaz va anunța pe 20 ianuarie dacă vor fi sau nu ajustate tarifele la gazul natural pentru consumatorii finali. Instituția a informat despre acest lucru printr-un comunicat de presă, după ce ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului la gaz în următoarea perioadă.

„Ținând cont de interesul public sporit, SA „Moldovagaz” informează că în prezent se analizează situația curentă și cea prognozată de pe piețele regionale de gaze naturale și de produse petroliere, care ar putea influența prețurile de achiziție în următoarele luni”, este menționat în comunicatul de presă.

Potrivit Moldovagaz, poziția companiei referitor la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali, care este aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, va fi completamente formulată și publicată după data de 20 ianuarie.
Totodată, instituția informează că angajații companiei sunt concentrați pe încasarea plăților curente pentru gazele naturale furnizate consumatorilor în decembrie 2021, bani necesari pentru efectuarea plăților către SAP „Gazprom”.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că până în data de 20 ianuarie plățile Moldovagaz către Gazprom pentru luna decembrie vor fi acoperite integral. Iar pentru luna ianuarie, deficitul prognozat de Moldovagaz este de 25 de milioane de euro (diferința dintre banii acumulați din plata facturilor de către consumatori și banii pe care Moldovagaz trebuie să-i transfere Gazpromului pentru livrarea gazelor).
La fel, Spînu a anunțat că Guvernul îi solicită Gazpromului o amânare de 10-20 de zile a plății în avans pentru gazul livrat pe fiecare luna în curs. Amintim că pe 10 ianuarie Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Spînu: Moldovagaz analizează creșterea suplimentară a tarifului la gaz
Fluxul de știri
0