Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu: Criza gazelor nu s-a încheiat nici în noiembrie, nici în decembrie

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale precizează că suntem în continuare într-o situație dificilă legată de criza gazelor.
CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Republica Moldova este în continuare într-o situație dificilă privind criza gazelor naturale. Precizarea a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în cadrul unei conferințe de presă.
„Suntem în continuare într-o situație dificilă. Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie. Criza se va încheia când prețul gazului va scădea definitiv în Europa. Criza gazelor nu este a Republicii Moldova, este o criză la nivel european care afectează țara noastră în mod direct. Criza gazelor de la nivel european nu este influențată de Republica Moldova”, a declarat Andrei Spînu.
Reacția lui Spînu vine după ce luni, 10 ianuarie, Moldovagaz a anunțat că prețul de achiziție a gazului natural pentru luna ianuarie a crescut până la 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
„Majorarea acestuia în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție a gazului. Totodată, SA „Moldovagaz” va depune toate eforturile pentru a achita în termenii stabiliți și integral livrările curente și astfel se va garanta neîntreruperea acestora”, anunță Moldovagaz.
Despre majorarea prețului la gaze la nivel european a vorbit și Andrei Spînu. Acesta a menționat că în luna ianuarie au fost zile când prețul gazului a fost de 2 800 de dolari pentru mia de metri cubi.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Spînu: Moldovagaz analizează creșterea suplimentară a tarifului la gaz
„Aceste prețuri au influențat și tariful pentru Republica Moldova. Prețul gazului pentru țara noastră, în luna ianuarie, va fi de 646 de dolari pentru mia de metri cubi sau cu 52% mai ieftin decât prețul mediu bursier”, a mai spus Andrei Spînu.
Spînu a declarat că aceste cifre arată că Republica Moldova are un contract de livrare a gazelor la condiții mai bune comparativ cu cele de pe piață. Potrivit acestuia, după încheierea contractului de livrare a gazului cu Gazprom, în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie, economiile la prețul de bursă pentru Republica Moldova constituie peste 330 de milioane de dolari.
„Dacă Republica Moldova achita gazul la prețul de piață trebuia să achite cu șase miliarde de lei mai mult pentru gazele achiziționate pentru lunile noiembrie-ianuarie”, a mai spus Spînu
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a precizat că Guvernul Republica Moldova are „puține instrumente cu care să intervină la nivel european pentru a reduce prețurile”.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Societate
Moldovagaz a anunțat prețul gazului pentru ianuarie - s-a majorat semnificativ
Fluxul de știri
0