Spînu: Moldovagaz analizează creșterea suplimentară a tarifului la gaz

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
Vicepremierul Andrei Spînu susține o conferință de presă în care vorbește despre majorarea prețului de achiziție a gazului până la 646 de dolari pentru mia de metri cubi.
CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului la gaz în următoarea perioadă.

„Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului care să asigure achitarea curentă. Guvernul analizează opțiuni suplimentare de susținere a populației. Va fi convocată și Comisia pentru Situații Excepționale în următoarele zile”, a declarat Andrei Spînu.

Vicepremierul a precizat că în noiembrie prețul de achiziție a gazului a fost de 450 de dolari, nu de 550 de dolari, așa cum s-a vehiculat în presă.
„Suntem în continuare într-o situație dificilă. Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie. Criza se va încheia când prețul gazului va scădea definitiv în Europa. Criza gazelor de la nivel european nu este influențată de Republica Moldova”, a menționat Andrei Spînu.
Oficialul a mai spus că Guvernul caută acum surse suplimentare pentru a mări compensațiile la gaz pentru cetățeni.
„Chiar dacă Moldovagaz vine și cere o creștere de tarif și va fi aprobat de ANRE, el se va reflecta în facturi abia în februarie”, a menționat Spînu.
Ieri Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Amintim că în seara zilei de 4 ianuarie președintele țării, Maia Sandu, a convocat, în regim de urgență, Consiliul Suprem de Securitate. În cadrul ședinței a fost discutată situația din sectorul energetic al țării, creată ca urmare a creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție a gazelor naturale.
CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.
Fluxul de știri
0