Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Câte persoane au decedat în urma revoltelor din Kazahstan

© AFP 2022 / Alexander BogdanovСгоревший автомобиль на площади возле административного квартала в центре Алматы
Сгоревший автомобиль на площади возле административного квартала в центре Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Peste 160 de persoane au decedat în Kazahstan în urma dezordinilor din stradă. Majoritatea sunt în Almatî.
CHIȘINĂU, 9 ian - Sputnik. Peste 160 de persoane au decedat în Kazahstan în timpul dezordinilor din stradă, transmite Sputnik Kazahstan.
“În timpul dezordinilor din Kazahstan au decedat 164 persoane”, se menționează într-o postare a agenției în Telegram.
Cele mai multe victime sunt înregistrate în Almatî – 103 persoane.
Precizăm că președintele Kazahstanului Kassîm-Jomart Tokaev a declarat data de 10 ianuarie - zi de doliu național, în legătură cu numeroasele victime în timpul evenimentelor recente din Kazahstan.
Amintim că acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ministerul kazah al Energeticii a explicat că de la 1 ianuarie costul său a început să se formeze la tranzacțiile bursei electronice în baza cererii și ofertei.
Pe 4 ianuarie, autoritățile au anunțat că sunt pregătite să îndeplinească principala revendicări ale protestatarilor - reducerea prețului gazelor. În pofida acestui fapt, protestele au început în alte orașe. În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Rusia
Zaharova, despre atacul asupra jurnaliștilor în Kazahstan
El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației. La ședința Consiliului de Securitate, Tokaev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”.
Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokaev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine. În întreaga țară a fost introdusă starea de urgență.
În dimineața de 8 ianuarie, Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan a anunțat că peste 4 400 de persoane au fost reținute în urma revoltelor din această țară.
Сгоревший автомобиль перед зданием мэрии, которое было подожжено во время протестов в Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Internațional
Funcționar CSI: protestatarii din Kazahstan s-au bucura de sprijin din afară
Fluxul de știri
0