Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Dezamăgirea rușilor în ajunul discuțiilor de la Geneva

© Sputnik / Anton DenisovЗдание Министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве.
Здание Министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве. - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2022
Abonare
Externele de la Moscova sunt dezamăgite de atitudinea SUA și ale Bruxelles-ului față de negocierile privind garanțiile de securitate.
CHIȘINĂU, 9 IAN – Sputnik. Adjunctul ministrului de Externe al Federației Ruse, Serghei Reabkov, a criticat modul unilateral în care SUA și Bruxelles-ul abordează chestiunea negocierilor privind garanțiile de securitate.
Moscova este dezamăgită de semnalele date din SUA și Bruxelles în ajunul întâlnirii din Geneva privind garanțiile de securitatea. Acest lucru l-a anunțat în cadrul unui interviu pentru RIA Novosti adjunctul ministrului de Externe al Federației Ruse, Serghei Reabkov.
“Pot să afirm că acum desigur, într-o anumită măsură ne-au dezamăgit semnalele care au fost date în ultimele zile din Washington, dar și din Bruxelles, de asemenea”, a spus Reabkov.
“Dacă să o spunem pe scurt, ele (semnalele de la Washington și Bruxelles – n..n) reflectă neînțelegerea a ceea de ce noi avem nevoie. Dar noi avem nevoie de garanții juridice, garanții de drept privind neextinderea NATO în continuare, de lichidare a tot ce Alianța a multiplicat, mișcat de fobiile antirusești și de tot felul de percepții false privind esența politicii rusești de după 1997”, a menționat primul adjunct al MAI-ului rusesc.
Potrivit lui, Moscova regretă faptul că SUA continuă să insiste ca Rusia să facă cedări unilaterale și în locul unei abordări constructive preferă speculațiile, care nu pot constitui baza pentru o discuție productivă. Reabkov a spus că în cadrul discuțiilor de la Geneva Rusia își pune drept obiectiv major neextinderea NATO și neadmiterea armelor de atac în apropierea hotarelor sale.
“Acestea toate – într-o formă legală. Din păcate, noi auzim tot felul de speculații pe subiectul că Rusia trebuie să facă una, trebuie să facă alta, să întreprindă acest pas, altceva. Noi am reacționat în repetate rânduri la această abordare a problemei, de altfel la toate nivelurile, și asta nu poate constitui bază pentru nicio nu că înțelegere, ci chiar pentru o discuție productivă”, a menționat adjunctul ministrului de Externe.
Встреча глав МИД России и Молдовы Сергея Лаврова и Нику Попеску - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Rusia
Cursul spre atragerea Ucrainei în NATO provoacă riscuri militare, a spus Lavrov
Pe 17 decembrie, Rusia a publicat proiecte de acorduri cu Statele Unite ale Americii și acorduri cu statele membre NATO, care includ, în special, prevederi privind garanțiile reciproce de securitate pe continent, privind nedesfășurarea de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în zone de accesibilitate reciprocă şi refuzul extinderii ulterioare a NATO, inclusiv în detrimentul fostelor republici ale URSS.
Discuțiile vor avea loc pe trei platforme principale - la Geneva (Rusia - SUA), Viena (cu OSCE) și Bruxelles (cu NATO). Prima rundă este programată pe 10 ianuarie în Elveția.
La subiectul dacă Moscova a stabilit termene limită pentru Washington, consilierul lui Putin, Iuri Ușakov, a spus că această concluzie va fi trasă după primele rezultate ale discuției.
Сгоревший автомобиль перед зданием мэрии, которое было подожжено во время протестов в Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Internațional
Funcționar CSI: protestatarii din Kazahstan s-au bucura de sprijin din afară
Fluxul de știri
0