Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Cursul spre atragerea Ucrainei în NATO provoacă riscuri militare, a spus Lavrov

© POOLВстреча глав МИД России и Молдовы Сергея Лаврова и Нику Попеску
Встреча глав МИД России и Молдовы Сергея Лаврова и Нику Попеску - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Abonare
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că amplasarea rachetelor în apropierea granițelor Rusiei provoacă riscuri militare
CHIȘINĂU, 24 dec - Sputnik. Posibilitatea aderării Ucrainei la NATO și apariția rachetelor la granițele ruse implică riscuri militare serioase, a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
„Cursul de atragere a Kievului în NATO cu perspectiva apariției sistemelor de rachete de atac în apropierea granițelor noastre creează amenințări inacceptabile la adresa securității Rusiei”, a spus Lavrov, într-un interviu pentru ziarul din Bosnia-Herțegovina Oslobodzhene, citat de RIA Novosti.
Potrivit lui, acest lucru ar putea provoca un conflict de amploare în Europa.
Moscova consideră că este necesară reducerea gradului de confruntare cauzat de modul în care Washingtonul „are grijă” de protejații săi ucraineni, a adăugat șeful diplomației de la Moscova.
Lavrov a reamintit că pe 7 decembrie, președinții Rusiei și Statelor Unite au purtat o conversație prin videoconferință, care „a făcut posibilă efectuarea unui fel de inventar al implementării acordurilor încheiate în timpul summitului de la Geneva”.
El a menționat că locul predominant în conversație a fost ocupat de problemele asociate cu criza ucraineană și de lipsa de progres în implementarea acordurilor de la Minsk pe problema Donbasului.
Cu o zi înainte, liderul rus a declarat în timpul conferinței de presă anuale că Kremlinul are nevoie de garanții de securitate și a subliniat că înaintarea NATO către est trebuie să se oprească.
În decembrie 2014, Ucraina și-a abandonat statutul de nealiniat, iar în februarie 2019 a modificat constituția, asigurând cursul către UE și NATO. A devenit al șaselea stat care a primit statutul de partener al Alianței pentru posibilități extinse. Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus anterior că, pentru aderare, autoritățile ucrainene trebuie să îndeplinească un set de criterii și acest lucru va dura mult timp. Experții cred că Kievul nu va putea solicita aderarea la bloc în următorii 20 de ani.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2021
Rusia
Putin, despre probabilitatea unui ”atac” asupra Ucrainei
Fluxul de știri
0