Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

10 ianuarie: Șefii de stat OTSC – în videoconferință

© Russian Defence Ministry / Accesați arhiva multimediaСовместное заседание СМИД, СМО и СБ ОДКБ в Астане
Совместное заседание СМИД, СМО и СБ ОДКБ в Астане - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2022
Abonare
Întâlnirea șefilor statelor ce fac parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă este planificată pentru 10 ianuarie și urmează să aibă loc online.
CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Ședința liderilor țărilor ce fac parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) este planificată pentru luni și urmează să e desfășoare online. Acest lucru l-a anunța serviciul de presă al Guvernului Armeniei, care este citat de RIA Novosti.
“S-a convenit ca întâlnirea OTSC să fie programată pentru mâine”, a scris serviciul de presă al Guvernului de la Erevan.
Anterior, în cadrul unei discuții telefonice cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, Nikol Pașanean a anunțat că Armenia, ca șară ce deține președinția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă convoacă ședința Consiliului de Securitate Colectivă. Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, i-a propus lui Putin ca liderii țărilor parte a OTSC să întrețină o discuție în regim de videoconferință în cadrul ședinței Consiliului de Securitate Colectivă, la care să fie discutată situația din Kazahstan.
Города мира. Женева - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2022
Rusia
Delegația Rusiei a ajuns la Geneva, unde vor avea loc negocieri cu SUA

Câte persoane au decedat în urma revoltelor din Kazahstan

Precizăm că peste 160 de persoane au decedat în Kazahstan în timpul dezordinilor din stradă, transmite Sputnik Kazahstan.
“În timpul dezordinilor din Kazahstan au decedat 164 persoane”, se menționează într-o postare a agenției în Telegram.
Cele mai multe victime sunt înregistrate în Almatî – 103 persoane.
Precizăm că președintele Kazahstanului Kassîm-Jomart Tokaev a declarat data de 10 ianuarie - zi de doliu național, în legătură cu numeroasele victime în timpul evenimentelor recente din Kazahstan.
Amintim că acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ministerul kazah al Energeticii a explicat că de la 1 ianuarie costul său a început să se formeze la tranzacțiile bursei electronice în baza cererii și ofertei.
Pe 4 ianuarie, autoritățile au anunțat că sunt pregătite să îndeplinească principala revendicări ale protestatarilor - reducerea prețului gazelor. În pofida acestui fapt, protestele au început în alte orașe. În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni.
Встреча президентов России и США В. Путина и Дж. Байдена в Женеве - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2022
Rusia
O posibilă înțelegere Rusia-SUA - extrem de importantă pentru Moldova

Nursultan Nazarbaev – îndepărtat definitiv de la putere

El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației. La ședința Consiliului de Securitate, Tokaev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”.
Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokaev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine. În întreaga țară a fost introdusă starea de urgență.
În dimineața de 8 ianuarie, Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan a anunțat că peste 4 400 de persoane au fost reținute în urma revoltelor din această țară.
Здание Министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве. - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2022
Rusia
Dezamăgirea rușilor în ajunul discuțiilor de la Geneva
Fluxul de știri
0