Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vladimir Putin a discutat cu președintele Kazahstanului

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ Владимир Путин, архивное фото
Президент РФ Владимир Путин, архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Abonare
Președintele rus, Vladimir Putin, a avut o conversație telefonică de durată cu președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev. Ce au discutat cei doi șefi de stat.
CHIȘINĂU, 8 ian - Sputnik. Președintele Federației Ruse a discutat la telefon cu președintele Kazahstanului. Despre acest lucru se anunță pe site-ul oficial al Kremlinului.
În comunicatul de presă se precizează că Tokaev „a informat detaliat despre situația din țară, menționând că aceasta se dezvoltă spre stabilizare”.
„În acest context, a fost exprimată recunoștința pentru asistența oferită de partenerii din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) și în special Federației Ruse”, se arată în mesaj.
De asemenea, cei doi șefi de stat au făcut schimb de opinii cu privire la măsurile luate pentru restabilirea ordinii în Kazahstan.
„Potrivit lui Kassîm-Jomart Tokaev, la etapa actuală este necesară o conversație între liderii statelor membre OTSC. În acest sens, Tokaev intenționează să vină cu o inițiativă de a organiza o videoconferință a Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC în zilele următoare, sub egida Republicii Armenia în calitate de actual al președinte al organizației”, a adăugat Kremlinul.
Se precizează că Vladimir Putin a susținut această propunere. De asemenea, părțile au convenit să „rămână în contact permanent”.
Amintim că acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ministerul kazah al Energeticii a explicat că de la 1 ianuarie costul său a început să se formeze la tranzacțiile bursei electronice în baza cererii și ofertei.
Pe 4 ianuarie, autoritățile au anunțat că sunt pregătite să îndeplinească principala revendicări ale protestatarilor - reducerea prețului gazelor. În pofida acestui fapt, protestele au început în alte orașe. În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni.
El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației. La ședința Consiliului de Securitate, Tokaev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”.
Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokaev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine. În întreaga țară a fost introdusă starea de urgență.
În dimineața de 8 ianuarie, Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan a anunțat că peste 4 400 de persoane au fost reținute în urma revoltelor din această țară.
Precizăm că președintele Kazahstanului Kassîm-Jomart Tokaev a declarat data de 10 ianuarie - zi de doliu național, în legătură cu numeroasele victime în timpul evenimentelor recente din Kazahstan.
Государственный флаг Казахстана виден в разбитом окне отделения Kaspi Bank после протестов, вызванных повышением цен на топливо в Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Internațional
10 ianuarie a fost declarată zi de doliu național în Kazahstan
Fluxul de știri
0