Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

10 ianuarie a fost declarată zi de doliu național în Kazahstan

© REUTERS / Pavel MikheyevГосударственный флаг Казахстана виден в разбитом окне отделения Kaspi Bank после протестов, вызванных повышением цен на топливо в Алматы
Государственный флаг Казахстана виден в разбитом окне отделения Kaspi Bank после протестов, вызванных повышением цен на топливо в Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Președintele Kazahstanului Kassîm-Jomart Tokaev a declarat data de 10 ianuarie ca fiind zi de doliu național.
CHIȘINĂU, 8 ian - Sputnik. Președintele Kazahstanului Kassîm-Jomart Tokaev a declarat data de 10 ianuarie - zi de doliu național, în legătură cu numeroasele victime în timpul evenimentelor recente din Kazahstan. Anunțul a fost făcut de către secretarul de presă al șefului statului Berik Uali, scrie RIA Novosti.

„În legătură cu numeroasele victime ale evenimentelor tragice din mai multe regiuni ale țării, președintele Kazahstanului Kassîm-Jomart Tokaev a decis să declare ziua de 10 ianuarie 2022 zi de doliu național”, a scris Uali pe pagina sa de Facebook.

Amintim că acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ministerul kazah al Energeticii a explicat că de la 1 ianuarie costul său a început să se formeze la tranzacțiile bursei electronice în baza cererii și ofertei.
Pe 4 ianuarie, autoritățile au anunțat că sunt pregătite să îndeplinească principala revendicări ale protestatarilor - reducerea prețului gazelor. În pofida acestui fapt, protestele au început în alte orașe. În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni.
El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației. La ședința Consiliului de Securitate, Tokayev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”.
Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokayev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine. În întreaga țară a fost introdusă starea de urgență.
În dimineața de 8 ianuarie, Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan a anunțat că peste 4 400 de persoane au fost reținute în urma revoltelor din această țară.
Xi Jinping - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2022
Internațional
Xi Jinping și-a exprimat susținerea pentru Tokaev
Fluxul de știri
0