Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum evităm risipa de mâncare după masa de Crăciun: Sfaturile specialiștilor

© Sputnik / Yana ZaharovaПраздничный стол в Молдове
Праздничный стол в Молдове - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Abonare
Moldovenii prefera să gătească la sărbători multe bucate delicioase, dar nu reușesc să le mănânce pe toate și atunci alimentele se pot altera. Nu de puține ori, mâncarea ajunge la tomberon. Cum evităm risipa de mâncare - citiți în materialul Sputnik.
CHIȘINĂU, 8 ian - Sputnik. De Crăciun, moldovenii obișnuiesc să întindă mese doldora de mâncare. De cele mai multe ori însă nu toate bucatele se consumă, iar pentru a nu arunca mâncarea la coș, pentru care gospodinele au cheltuit bani și au stat ore întregi la bucătărie, nutriționiștii vin cu unele sfaturi.
În primul rând, toate bucatele preparate din carne precum șnițel, steak și pârjoale pot fi puse în congelator, ca ulterior să poată fi consumate după ce au fost dezghețate și încălzite.
Dacă piftia a fost făcută din găina sau cocoș, atunci a doua zi din ea se poate de făcut o zeamă, dacă aceasta a fost pregătită din carne de porc, atunci poate fi folosită la un borș. Aici putem adăuga și legumele rămase la masa de sărbătoare.
Pâinea, dacă e și ea prea multă, poate fi uscată și transformată în pesmeți sau poate fi pusă la înghețat. Puneți foi de copt între feliile de pâine, ambalați-le în folie alimentară și congelați-le.

Bucatele cu maioneză nu se recomandă să fie consumate și a doua zi, deoarece pot provoca intoxicație. Acestea din start trebuie să fie pregătite în porții mici, pentru a fi consumate în aceeași zi.

Totodată, specialiștii recomandă ca mâncarea să fie oferită la pachet și oaspeților, pentru a nu o arunca. Sau poate fi dusă unor persoane fără adăpost.
Nutriționiștii recomandă să nu ne avântăm în a pregăti numeroase feluri de bucate și în cantități foarte mari, ci să pregătim totul în porții, ca să evităm risipa de mâncare.
A doua zi după masa de sărbătoare trebuie de consumat mâncare proaspătă și cât mai multe lichide, pentru a evita intoxicația.
De asemenea, sunt recomandate plimbările în aer liber sau exercițiile fizice.
„Este indicat să fie consumată mâncare proaspătă, poate chiar o supă de legume, cât mai multă apă, dar să nu lipsească nici mișcarea – plimbări sau exerciții fizice ușoare", a declarat nutriționistul Luminița Suveică.
Potrivit specialistului, oamenii trebuie să mănânce moderat în perioada sărbătorilor, iar o atenție deosebită trebuie să se acorde în special bucatelor din carne, care neapărat trebuie consumate cu salate din legume proaspete.
„Când ne așezăm la masă e bine să începem cu ceva ușor, de exemplu un aperitiv din legume, iar consumul să fie lent. Ca să apară senzația de sațietate, creierul are nevoie de 15-20 de minute. În farfurie trebuie pusă o cantitate de mâncare atât cât am putea lua într-o palmă. În caz contrar, se face exces", a precizat Luminița Suveică.
Мандарины - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Societate
Piață versus magazin: Cât costă produsele alimentare înainte de Crăciun
Fluxul de știri
0