Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Piață versus magazin: Cât costă produsele alimentare înainte de Crăciun

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaМандарины
Мандарины - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Abonare
În aceste zile e forfotă mare în piețe și magazine. Moldovenii fac cumpărături pentru masa de Crăciun. Sputnik Moldova a comparat unele produse de la piață cu cele din magazine pentru a vedea diferența de preț.
CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Moldovenii se află în febra pregătirilor pentru Crăciunul pe stil vechi. Piețele și magazinele sunt luate cu asalt de oameni care cumpără produse pentru masa de sărbătoare.
În perioada sărbătorilor de iarnă, unii comercianți din piețe au scumpit anumite produse alimentare. La această concluzie a ajuns Sputnik Moldova, comparând prețurile de la piață cu cele din magazine.
Mai jos vă prezentăm un infografic în care puteți vedea cu cât poate fi cumpărată carnea de pasăre sau de porc, legumele și fructele, atât la piață, cât și la magazin. Unele produse alimentare sunt mai ieftine la piață, altele însă pot fi găsite la un preț mai bun la magazin.
© SputnikCoșul de cumpărături pentru masa de Crăciun
Coșul de cumpărături pentru masa de Crăciun - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Coșul de cumpărături pentru masa de Crăciun
Observăm că pentru un kilogram de fileu de pui pentru șnițel, spre exemplu, trebuie să plătim cu circa doi lei mai mult în magazin, decât la piață. Cei care de Crăciun vor să facă un borș „scăzut” cu costițe de porc și varză murată, așa cum se gătește în mai multe localități din țară, trebuie să știe că la piață carnea pentru acest deliciu culinar este mai ieftină.

De Crăciun, moldovenii preferă să gătească friptură. Pentru acest fel de mâncare e nevoie de carne de porc. Putem opta pentru ceafă de porc, mușchi sau costițe - fiecare alege după propriul gust și buzunar. Tradiționala tocăniță de porc se servește de regulă cu mămăligă care se pregătește din făina de porumb. Costul pentru un pachet de făină este de circa 11 lei în magazine, iar la piață costă 12 lei.

Nici brânza nu lipsește de pe masa de Crăciun a moldovenilor. Ea se servește cu mămăligă și tocăniță. La piață acest produs poate fi cumpărat cu circa 100 de lei un kilogram, iar la magazin brânza costă aproximativ 90 de lei.
Cei care vor să pună pe masa de Crăciun și o salată din legume proaspete, trebuie să știe că prețurile de la piață nu diferă cu mult de cele din magazine. Pentru un kilogram de castraveți trebuie să scoatem din buzunare în jur de 45 de lei, roșiile ajung să coste până la 47 de lei, iar ardeii până la 50 de lei, în funcție de țara de origine a legumelor.
Cei care vor să se delecteze cu bucate din pește, pot pregăti fileu de somon. Pentru un kilogram, trebuie să scoatem din buzunare în jur de 250 de lei la piață și 270 de lei în magazine.
Șampania este băutura care nu lipsește de pe masa de sărbătoare. La acest capitol, trebuie să cunoașteți că la piață băuturile alcoolice se vând la un preț mai mare decât în magazine.
Fructele pot fi găsite la prețuri diferite, în funcție de preferințe. Dacă doriți să cumpărați mandarine, acestea costă circa 20 de lei la piață și aproape 28 de lei în magazine. Bananele sunt mai ieftine în magazine. Dacă vi s-a făcut poftă de ananas, atunci trebuie să știți că acesta ajunge să coste 48 de lei kilogramul la piață și este cu aproape zece lei mai ieftin în magazine.
Este de menționat că și în magazine prețurile variază în funcție de rețea. Astfel, prețurile din articol reprezintă o medie. În unele magazine pot fi reduceri la unele produse alimentare.
Precizăm că în data de 7 și 8 ianuarie, Piața Centrală din Chișinău nu va activa.
Sfaturi pentru detoxifierea organismului după Revelion - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Podcasturi
Sfaturi pentru detoxifierea organismului după Revelion
Fluxul de știri
0