Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Numărul persoanelor reținute în urma revoltelor din Kazahstan a crescut

© REUTERS / Pavel MikheyevАвтомобиль, сожженный во время протестов, вызванных повышением цен на топливо, на дороге в Алматы
Автомобиль, сожженный во время протестов, вызванных повышением цен на топливо, на дороге в Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Abonare
În unele regiuni din Kazahstan, oamenii legii continuă măsurile operative de identificare și arestare a infractorilor.
CHIȘINĂU, 8 ian - Sputnik. În urma revoltelor din Kazahstan, peste 4 400 de persoane au fost reținute. Despre acest lucru anunță RIA Novosti, cu referire la datele Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan.
În mai multe regiuni ale Kazahstanului, forțele de ordine continuă măsurile operative de identificare și reținere a infractorilor.
Președintele Kazahstanului Kassîm-Jomart Tokaev a prezidat anterior o ședință a sediului operațional. Potrivit Sputnik Kazahstan, Tokaev a dat instrucțiuni pentru refacerea tuturor obiectivelor și a infrastructurii afectate de atacurile teroriste.
Președintele Kazahstanului a mai remarcat că „prezența trupelor de menținere a păcii din OTSC a făcut posibilă transferul unei părți din armată la Almatî”.
Amintim că acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ministerul kazah al Energeticii a explicat că de la 1 ianuarie costul său a început să se formeze la tranzacțiile bursei electronice în baza cererii și ofertei.
Pe 4 ianuarie, autoritățile au anunțat că sunt pregătite să îndeplinească principala revendicări ale protestatarilor - reducerea prețului gazelor. În pofida acestui fapt, protestele au început în alte orașe. În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni.
Konstantin Kosaciov - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Rusia
Kosaciov: Misiunea de pacificare a OTSC din Kazahstan va întări autoritatea organizației
El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației. La ședința Consiliului de Securitate, Tokayev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”.
Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokayev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine. În întreaga țară a fost introdusă starea de urgență.
Xi Jinping - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2022
Internațional
Xi Jinping și-a exprimat susținerea pentru Tokaev
Fluxul de știri
0