Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Xi Jinping și-a exprimat susținerea pentru Tokaev

Xi Jinping - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Liderul Chinei Xi Jinping și-a exprimat susținerea pentru președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokaev.
BUCUREȘTI, 7 ian – Sputnik. China se pronunță în mod hotărât împotriva forțelor externe care provoacă premeditat dezordinile și “revoluția colorată” în Kazahstan, a declarat vineri liderul Chinei, Xi Jinping, într-un mesaj adresat președintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokaev.
“În ultima perioadă în Kazahstan au avut loc dezordini în masă, care au provocat victime omenești și daune materiale... Într-un moment critic ați adoptat niște măsuri hotărâte, rapid, ați calmat situația, ceea ce vă reprezintă în calitate de un politician responsabil și arată o poziție de responsabilitate înaltă în fața țării și a poporului”, a declarat liderul chinez în mesajul său către Tokayev.
Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ministerul kazah al Energeticii a explicat că de la 1 ianuarie costul său a început să se formeze la tranzacțiile bursei electronice în baza cererii și ofertei.
Pe 4 ianuarie, autoritățile au anunțat că sunt pregătite să îndeplinească principala revendicări ale protestatarilor - reducerea prețului gazelor. În pofida acestui fapt, protestele au început în alte orașe. În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni.
El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației. La ședința Consiliului de Securitate, Tokayev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”.
Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokayev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine. În întreaga țară a fost introdusă starea de urgență.
Fluxul de știri
0