Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Atenție: Noi reguli de intrare în România - Ultima hotărâre a autorităților

© Sputnik / Miroslav RotariРумыния контрольно пропускной пункт
Румыния контрольно пропускной пункт - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Abonare
Autoritățile din sănătate din România s-au întrunit vineri, 7 ianuarie, într-o nouă ședință. Astfel, conform ultimei hotărâri, au fost schimbate regulile de intrare în țara vecină în care sunt vizate atât persoanele vaccinate, cât și cele nevaccinate împotriva COVID-19.
CHIȘINĂU, 8 ian - Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență al României (CNSU) a redus termenul de ședere în carantină atât pentru persoanele vaccinate, cât și cele nevaccinate împotriva COVID-19.
Astfel, persoanele care intenționează să plece în România fără testul PCR negativ, vor fi obligate să stea în carantină 5 zile, în cazul în care sunt imunizate împotriva noului coronavirus, și 10 zile în cazul în care nu sunt vaccinate.
„Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/teritoriile de risc epidemiologic precum și pentru contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu o durată de:
10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu se află în perioada cuprinsă între a 11-a și a 180-a zi de la data confirmării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
5 zile pentru persoanele vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, precum și pentru persoanele care au fost confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în perioada cuprinsă între a 11-a și a 180-a zi anterioare datei intrării în țară sau contactului cu persoana infectată”, se menționează în hotărâre.
Este de menționat faptul că durata carantinei a fost micșorată de la 14 zile. Totodată, există o serie de exceptări de la măsura carantinei. Astfel, persoanele care sosesc pe teritoriul României din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, iar acestea sunt încadrate în zona verde sau galbenă și prezintă dovada vaccinării, testării sau confirmarea că a fost bolnav de COVID-19 în ultimele 180 de zile, atunci acestea pot fi scutite de carantină.
Totodată, persoanele care revin statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, iar acestea sunt încadrate în zona roșie, trebuie să prezinte dovada vaccinării sau dovada că persoana a fost deja bolnavă în ultimele 180 de zile, dacă doresc să fie scutite de măsura carantinei.
Persoanele care merg în România din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, indiferent de încadrarea acestora în zona de risc epidemiologic, precum Republica Moldova, trebuie să cunoască faptul că dacă doresc să fie scutite de măsura carantinei, atunci trebuie să prezinte fie dovada vaccinării, fie dovada că persoana a fost bolnavă de COVID-19 în ultimele 180 de zile, dar aceste documente trebuie să fie însoțite de un test PCR negativ la COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de momentul îmbarcării.
În caz contrar, aceste persoane vor fi plasate în carantină pe o perioadă de 5 zile, în cazul persoanelor vaccinate, și 10 zile în cazul celor nevaccinați.
Aici puteți citi integral hotărârea Comitetul Național pentru Situații de Urgență al României.
Amintim că autoritățile din România au prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, începând de astăzi, 8 ianuarie. Totodată, autoritățile din țara vecină a decis să interzică purtarea măștilor textile în spațiile închise și deschise. Astfel, doar măștile medicinale și cele de tip FFP2 pot fi purtate.
Dezinfectarea mâinilor - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2022
Coronavirus
Măștile textile, interzise în România: Ce alte măsuri au luat autoritățile din țara vecină
Fluxul de știri
0