Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Măștile textile, interzise în România: Ce alte măsuri au luat autoritățile din țara vecină

CC0 / Pixabay / KlausHausmann / Dezinfectarea mâinilor
Dezinfectarea mâinilor - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2022
Abonare
Autoritățile din România s-au întrunit în ședință și au luat noi decizii în ceea ce privește gestionarea pandemiei de COVID-19. Vezi de măsuri au fost adoptate în țara vecină.
CHIȘINĂU, 7 ian - Sputnik. Starea de alertă de pe teritoriul României a fost prelungită cu 30 de zile. Guvernul țării vecine a aprobat noile măsuri de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.
Astfel, începând cu ziua de sâmbătă, 8 ianuarie, starea de alertă de pe teritoriul României se prelungește cu încă o lună. Pe lângă măsurile care deja au fost instituite pe perioada stării de alertă, autoritățile din țara vecină a decis să interzică purtarea măștilor textile în spațiile închise și deschise. Astfel, doar măștile medicinale și cele de tip FFP2 pot fi purtate.
„Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2”, se menționează în hotărâre.
Totodată, există anumite categorii de persoane pentru care nu este obligatoriu să poarte acest tip de măști:
Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
Persoanele care sunt singure în birou;
Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;
Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.
Totodată, conform deciziei, se menține măsura care prevede participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1 la 1 000 de locuitori. La fel, și participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1 la 1 000 de locuitori.
Amintim că moldovenii care intenționează să călătorească în România trebuie să prezinte un test PCR, efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie, chiar și dacă sunt vaccinați anti-COVID. Cei nevaccinați vor intra în carantină timp de 10 zile.
Totodată, din 20 decembrie, toți moldovenii care intenționează să călătorească în România trebuie să completeze formularul electronic digital de intrare în țara respectivă. Acesta se completează exclusiv on-line, prin aplicația https://plf.gov.ro/, administrată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Acest formular trebuie completat cu următoarele informații:
numele și prenumele, datele de identificare și contact;
țara, regiunea și localitatea de unde a început călătoria spre România;
țările tranzitate în călătoria spre România;
mijlocul/mijloacele de transport cu care călătorește spre România;
data intrării în România;
datele minorilor însoțitori, dacă este cazul.
Formularul trebuie completat exclusiv online, într-un interval de 24 de ore înainte de intrarea în România și 24 de ore după momentul trecerii frontierei. Deci nu este o condiție pentru intrarea în România, dar este o obligație completarea lui în cel mai scurt timp după trecerea frontierei.
Documentul nu trebuie printat, el fiind afișat automat în momentul controlului electronic al cărții de identitate/pașaportului de către Poliția de Frontieră.
Nerespectarea obligației de a completa formularul digital de intrare în România se sancționează cu amendă de la 2000 la 3000 de lei.
Spital, secția COVID - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Coronavirus
Noi cazuri de infectare cu varianta „omicron” în România: Care e situația în țara vecină
Fluxul de știri
0