Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ce se va întâmpla cu prețurile și salariile în 2022: Prognoza expertului

© Sputnik / Mihai Caraus валюта
 валюта - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2022
Abonare
Când se va opri creșterea prețurilor în Moldova și de ce din creșterea nominală a salariilor în 2022 va fi puțin folos?
CHIȘINĂU, 7 ian - Sputnik. În prima jumătate a anului 2022, Republica Moldova, în ciuda stabilității așteptate a monedei naționale, nu va putea evita inflația ridicată și, în consecință, creșterea prețurilor la bunurile de larg consum.
Precizarea a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță pentru Sputnik Moldova. În opinia sa, salariile în Republica Moldova vor continua să crească și s-ar putea dovedi a fi mai mari decât previziunile Guvernului, însă, din cauza inflației mari, creșterea lor reală va tinde spre zero.

Prețuri

Potrivit previziunilor lui Veaceslav Ioniță, creșterea prețurilor în Republica Moldova, precum și în întreaga regiune, va continua cel puțin șase luni. Și aceasta nu este doar o problemă a țării noastre, este o problemă a întregii lumi.
Acest lucru se datorează creșterii prețurilor la energie, alimente și servicii de logistică. În multe țări, autoritățile sunt, de asemenea, nevoite să promoveze creșterea salariilor, ceea ce, potrivit expertului, va duce la o nouă rundă de creșteri de prețuri.
„În țările din sud-estul Europei, băncile naționale sunt între ciocan și nicovală. Pe de o parte, este necesar să se stimuleze creșterea economică prin scăderea ratei dobânzii. Pe de altă parte, este necesar să se reducă inflația prin creșterea ratei dobânzii. Cea mai mare parte a Europei scade dobânda pentru a reduce creșterea economică” , a menționat Ioniță.
În regiunea noastră, băncile naționale, potrivit expertului, încearcă să lupte împotriva inflației. În Polonia, inflația este cea mai mare din ultimii 20 de ani, unde rata inflației a fost majorată de șapte ori, în Republica Moldova a crescut de cinci ori pe an.
Ce se va întâmpla cu economia Moldovei în 2022 - prognozele expertului Denis Roșca - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Video
Ce se va întâmpla cu economia Moldovei în 2022 - prognozele expertului Denis Roșca
„După estimările mele preliminare, pe care le-am făcut mai devreme, vom încheia anul cu o inflație anuală de 14-15%. Mi-e teamă că am fost optimist. Datele vor fi după 10 ianuarie și mă tem că inflația va fi mai mare. Același nivel va rămâne aproximativ șase luni", mai spune Ioniță.

Salariile

De asemenea, potrivit lui Ioniță, salariile vor continua să crească în țară, dar, ca și anul trecut, această creștere va fi suficientă doar pentru acoperirea inflației.
„Salariile au crescut nominal foarte puternic anul trecut, cu aproximativ 16%. Dar toată această creștere a fost mâncată de inflație. Nu m-aș mira dacă am încheia anul cu creștere zero sau chiar negativă a salariilor reale. Vom obține datele exacte din statisticile din februarie. Aceasta este evaluarea mea. Aceasta este principala bătaie de cap din întreaga lume. În Turcia inflația reală ajunge la 100%", spune specialistul.
În 2020, își amintește expertul, am avut cea mai mare creștere a salariilor reale. Creșterea reală în acest an este zero, iar în 2022, cel mai probabil va fi tot zero.
„Nominal, salariul va crește. Guvernul prognozează un salariu mediu de 9 900 de lei. În opinia mea, va fi mai mare decât prognoza Guvernului. Cred că va fi de 10 500 - 11 000 de lei, dar creșterea reală va fi aproape de zero”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Cursul leului

Economistul prezice că Banca Națională a Moldovei va face totul anul viitor pentru a întări moneda națională și, astfel, să rețină creșterea prețurilor.
Factură de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Analize și opinii
Expert economic: Situația va fi mai gravă pentru populație în ianuarie-februarie
"La noi, rata dobânzii are un efect foarte slab asupra inflației, pentru că avem o piață financiară slabă. Cursul are un efect semnificativ asupra inflației. Anul trecut leul a terminat chiar puțin mai bine decât a început. În raport cu dolarul, leul s-a depreciat ușor, dar în raport cu euro, dimpotrivă, moneda națională s-a întărit vizibil. În raport cu restul valutelor, leul a adăugat ușor în 2021. Acest lucru a ajutat să se asigure că prețurile nu au luat-o razna. Leul puternic a ajutat la reducerea inflației”, spune Ioniță.
În opinia sa, dacă Banca Naţională a Moldovei va fi activă pe piaţa valutară anul viitor şi va efectua intervenţii valutare, acest lucru va contribui la menţinerea inflaţiei la acelaşi nivel.
„În noiembrie, Banca Naţională a făcut o intervenţie foarte mare – 230 de milioane – nu a mai fost o injecţie monetară atât de mare de la furtul miliardului”, spune sursa Sputnik Moldova.
Veaceslav Ioniță face două previziuni pentru prima jumătate a anului 2022. Inflația va fi mare, iar cursul va fi stabil, din motivul că cursul este principala modalitate de combatere a inflației.

Starea economiei și creșterea PIB-ului

După ce a atins un vârf de redresare în 2021, creșterea economică globală continuă să se normalizeze. Potrivit experților, creșterea majorității economiilor din regiune va scădea, dar va rămâne stabilă în anul viitor - 2023.
Veaceslav Ioniță nu se angajează să prognozeze creșterea PIB-ului în Republica Moldova anul viitor, el notează că pentru Moldova creșterea PIB-ului sub 6-7% pe an este un indicator nesatisfăcător.
„Moldova, dacă nu mă înșel, este singura țară din fosta URSS care nu a restabilit nivelul PIB-ului din 1989. Am avut cea mai mare recesiune din URSS. Noi ne ridicăm din groapă, așa că creșterea sub 6-7 % este nimic. Alți experți prevăd creșterea PIB-ului de 4-5%, asta este real pentru noi, dar este foarte puțin”, subliniază expertul.
De remarcat că în ultimii ani, până la pandemie, economia Republicii Moldova a demonstrat o creștere stabilă a PIB-ului la nivelul de 3-5% pe an.
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Economie
Crește salariul mediu pe economie în 2022
Fluxul de știri
0