Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Expert economic: Situația va fi mai gravă pentru populație în ianuarie-februarie

© Sputnik / Mihai CarausFactură de gaz
Factură de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Abonare
Expertul economic a apreciat care vor fi urmările creșterii vertiginoase a prețurilor la gazele naturale în Moldova.
CHIȘINĂU, 3 ian – Sputnik. Economia moldovenească practic nu depinde și nu a avut de suferit prea mult în urma creșterii bruște a prețurilor la gazele naturale – opinia a fost exprimată de expertul economic Viorel Gîrbu în studioul Sputnik Moldova.
„La noi gazele naturale sunt utilizate în primul rând de către sectorul privat, nu de economie. 2/3 din importurile de gaze merg în Transnistria, iar din restul 2/3 sunt consumate de sectorul privat pe malul drept al Nistrului. Economia nu depinde foarte mult de prețurile la gazele naturale”, a spus expertul.
Cu totul altceva se întâmplă în cazul celei mai mari părți a populației, în special a celor care au folosit în mod tradițional gazul natural pentru încălzire. În perioada de iarnă ei conștientizează pe deplin amploarea creșterii prețurilor.
"Totuși, există anumite tipuri de activități care suferă și vor avea încă mai mult de suferit din cauza acestei creșteri a prețurilor. Dar în orice caz, majorarea a lovit în populație, creând riscuri sociale. Pentru că nici pe departe încă nu a fost decis totul", a menționat Gîrbu.
Economia în orice caz suferă deja și va suferi și mai mult – indirect, din cauza că povara plăților pentru gazele naturale cade pe umerii populației.
"Populația a văzut facturile pentru noiembrie. Însă mult mai gravă va fi situația în ianuarie sau februarie. Atunci vom vedea de facto realitatea. Însă acest lucru va lovi economia prin intermediul dezechilibrului social și sărăcirii populației", a rezumat interlocutorul.
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Economie
Vor fi sau nu majorare din nou tarifele la gaz – iată ce spune Vadim Ceban
Zilele trecute, șeful Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat la un post TV că, odată cu creșterea prețului de achiziție a combustibilului albastru, Moldovagaz ar trebui să ceară majorarea tarifului pentru consumatori, dar în același timp compania înțelege riscurile legate de creșterea tarifelor.
“Dacă prețul crește, în mod normal, trebuie să cerem creșterea tarifului, dar noi înțelegem foarte bine că sunt anumite riscuri. Și riscul este că sunt anumiți consumatori care nu vor plăti aceste facturi. Avem un cerc vicios, pe de o parte acționăm după lege, cerem majorarea tarifului, noi putem cere mai mult, dar persoanele fizice achită în funcție de veniturile disponibile și asta este o problemă pe care trebuie să o rezolvăm împreună”, a spus Ceban.
Fluxul de știri
0