Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

OTSC a estimat cât timp își va ține trupele în Kazahstan

© Sputnik / Russian Defence Ministry / Accesați arhiva multimediaTrimiterea militarilor ruși în Kazahstan, parte a trupelor OTSC pentru menținerea păcii
Trimiterea militarilor ruși în Kazahstan, parte a trupelor OTSC pentru menținerea păcii - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Secretarul general al OTSC a spus că trupele organizației se vor afla în Kazahstan în funcție de evoluția situației.
Termenul în care forțele de menținere a păcii se vor afla în Kazahstan va depinde de evoluția situației și de decizia Republicii Kazahstan. După încheierea operațiunii, trupele vor fi retrase, a declarat pentru RIA Novosti secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, Stanislav Zasi.
“Noi credem că termenul nu va fi unul îndelungat. Acest lucru îl prevede și decizia Consiliului de Securitate Colectivă: “pe o perioadă nedeterminată“. Cât anume va dura această perioadă nedeterminată – câteva zile sau câteva săptămâni – depinde de cum va evolua situația în Kazahstan și, desigur, de poziția conducerii Kazahstanului”, a spus Zasi.
Potrivit lui, “dacă conducătorii țării vor considera că situația s-a stabilizat și ea poate fi controlată de forțele proptii, fără ajutorul statelor noastre, atunci desigur operațiunea va lua sfârșit și toate trupele vor fi retrase”.
Ситуация в Казахстане на фоне протестов - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Analize și opinii
Expert: Elita și poporul kazah văd în mod diferit viitorul țării
Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini.
În Almatî, vechea capitală a țării, au avut loc pe 4 și 5 ianuarie confruntări cu forțele de securitate, polițiștii au folosit gaze lacrimogene și grenade asomatoare. Pe întreg teritoriul Kazahstanului a fost deconectat internetul, iar transmisiunea mai multor posturi TV a fost oprită temporar. În Kazahstan a fost instituită starea de urgență.
Люди нападают на полицейский микроавтобус во время акции протеста против повышения стоимости на топливо в Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Internațional
Kazahstan: medicii sunt atacați iar echipajele de salvare – incendiate
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni. El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației.
La ședința Consiliului de Securitate, Tokaev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”. Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokaev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine.
În timpul ciocnirilor din Almatî, 18 angajați ai forțelor de ordine au fost uciși, doi dintre ei fiind decapitați - aceasta este o dovadă a caracterului terorist al bandelor. Alți 353 de ofițeri de securitate au fost răniți.
Константин Затулин на заседании армяно-российского Лазаревского клуба (30 ноября 2018). Еревaн - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Rusia
Constantin Zatulin, despre protestele din Kazahstan și poziția Occidentului
Fluxul de știri
0