Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Constantin Zatulin, despre protestele din Kazahstan și poziția Occidentului

© Sputnik / Asatur YesayantsКонстантин Затулин на заседании армяно-российского Лазаревского клуба (30 ноября 2018). Еревaн
Константин Затулин на заседании армяно-российского Лазаревского клуба (30 ноября 2018). Еревaн - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Abonare
Care a fost cauza protestelor din Kazahstan? Care este rolul trupelor de menținere a păcii și la ce să ne așteptăm de la Occident?
La întrebările Sputnik a răspuns Constantin Zatulin, primul adjunct al președintelui Comitetului privind relațiile cu CSI a Dumei de Stat.
“Situația de astăzi, după introducerea trupelor de menținere a păcii ale OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă - n.n.), eu aș numi-o mahmureală după luptă. Decizia în sine poartă un caracter demonstrativ. Că doar nou nu putem să credem că 3600 de oameni, cât constituie contingentul de menținere a păcii, vor putea controla Kazahstanul care are o populație de multe milioane”, afirmă Constantin Zatulin.
Deputatul rus a menționat că decizia a fost propusă de președintele Kazahstanului, Kasâm-Jomart Tokaiev, ca să “consolideze acele succese pe care el le-a obținut în lupta contra încetării dualității puterii și a preluării întregii puteri în Kazahstan. Anume Tokaiev, care a demis guvernul și conducerea tuturor serviciilor speciale, are nevoie acum de acoperire externă, ca să nu-i permită nimănui să schimbe cursul evenimentelor din țară”.
Tragedie în Kazahstan: Cum au început revoltele - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Video
Evenimentele din Kazahstan: Cum au început revoltele

“Nu cred că Occidentul are vreo implicare în demararea manifestațiilor”

Constantin Zatulin consideră că evenimentele din ultimele zile, în mod evident, nu au fost întâmplătoare. Și ele s-au produs, în opinia politicianului, într-un moment nefavorabil pentru Rusia, când președintele Rusiei, Vladimir Putin, se pregătește să se întâlnească cu președintele SUA, Joe Biden, când relațiile cu Occidentul sunt încordate până la limită din cauza Ucrainei.
“Este foarte ușor să alunecăm acum spre versiunea că toate sunt, din start, un scenariu occidental, care are drept scop să ne sustragă atenția și să ne slăbească pozițiile în dialogul cu Occidentul – afirmă deputatul Dumei de Stat. – Noi avem experți care în toate și întotdeauna văd lucrarea mânii Occidentului. Ei sunt reflecția în oglindă a acelor experți occidentali care văd în toate lucrarea mânii Moscovei”.
“Eu consider că Occidentul – Occidentul colectiv, ca entitate mondială – bineînțeles, este prezent în orice eveniment din orice colț al globului. Dar să consideri că toate cele care au loc în Kazahstan sunt organizate la comanda Bruxellesului și Washingtonului – asta ar însemna să fii un analist cu ochelari de cal și incompetent. Eu nu cred că Occidentul are vreo implicare în prima fază a desfășurării protestelor”, afirmă Constantin Zatulin.
Proteste în Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Internațional
Kazahstan: Doi din 13 oameni ai legii uciși în Almatî au fost decapitați

Cauzele interne ale protestelor din Kazahstan

“Cred că toate cele care s-au întâmplat poartă un caracter intern, de ține de situația din Kazahstan, iar principala cauză este neajunsurile politicii social-economice. Nivelul scăzut de viață, prezența altor motive de nemulțumire. Strângerea șurubului în sfera politicii interne și slăbirea lui în internet și pe rețelele sociale. S-au făcut că nu observă activizarea radicalilor naționaliști”.
Deputatul a amintit că puterea a condamnat la termene de detenție “geometrice pe cei care a cârtit despre neajunsurile politicii Kazahstanului din perspectiva relațiilor prorusești și, în același timp, au avut o atitudine paternală față de radicalii naționaliști care fluturau lozinca “Kazahstan este doar pentru kazahi”.
Rezultatul acestei politici este, potrivit lui Constantin Zatulin, “a naviga în derivă” – trecerea limbii kazahe de la scrierea chirilică la cea latină, amendarea limbii privind funcționarea limbilor, promovarea ideii unei singure limbi de stat (Potrivit Aliniatului 2 al Articolului 7 al Constituției Kazahstanului, limba rusă, alături de cea kazahă (de stat, potrivit Aliniatului 1 al aceluiași articol), este folosită oficial în organizațiile de stat și cele ale administrației publice locale – nota redacției).
Tehnică militară pe străzile capitalei kazahe - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Internațional
Forțele de menținere a păcii ale OTSC și-au început misiunea în Kazahstan

Rolul trupelor de menținere a păcii și posibile sancțiuni

Constantin Zatulin este convins că trupele de menținere a păcii nu vor purcede la lichidarea combatanților, dacă nu va fi absolut necesar. “Ei doar își vor afișa demonstrativ prezența, asta în situația în care organele de drept din Kazahstan, recăpătând încredea în propriile forțe, vor face față situației. Rolul misiunii de menținere a păcii a OTSC, din câte eu înțeleg, este una demonstrativă. Ca însăși prezența lor să confirme: autoritățile Kazahstanului, în caz de necesitate, va primi ajutor de la OTSC”.
Un șir de analiști occidentali deja vorbesc despre faptul că introducerea forțelor OTSC poate deveni cauza unei noi runde de sancțiuni antirusești. Zatulin însă afirmă că acum nu există motive formale pentru introducerea de sancțiuni de către Occident.
“Oare țările occidentale au avut motive de a impune sancțiuni după introducerea forțelor de menținere a păcii în Nagorno-Karabah? Desigur că nu. Dimpotrivă, Occidentul, care dacă nu salută public această idee, o susține.
În ceea ce ține de introducerea sancțiunilor împotriva Kazahstanului, nu cred că această idee va fi susținută. Bineînțeles, în plan propagandistic, subiectul va fi exploatat, dar nu există un motiv formal pentru impunerea sancțiunilor. Autoritățile țării, care fac parte din alianța politico-militară OTSC, s-au adresat OTSC în corespondență cu statutul acesteia și Organizația (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă - n.n.) a răspuns pozitiv. Ce motive pot exista aici pentru a impune sancțiuni?
Altceva este că Occidentul va căuta propriile beneficii, își va infiltra agenții de influență într-un anumit fel. Nu trebuie să avem dubii: Occidentul va folosi în propriile interese orice situație în orișice țară”, a conchis deputatul.
Proteste în Kazahctan - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Internațional
MAE rus: Evenimentele din Kazahstan – o încercare de a submina securitatea statului
Fluxul de știri
0