Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Forțele de menținere a păcii ale OTSC și-au început misiunea în Kazahstan

© Sputnik / Abzal Kaliyev / Accesați arhiva multimediaTehnică militară pe străzile capitalei kazahe
Tehnică militară pe străzile capitalei kazahe - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Abonare
Unitățile de elită ale contingentului Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) și-au început deja misiunile în Kazahstan.
CHIȘINĂU, 6 ian – Sputnik. Forțele Aerospațiale ale Rusei au început transferul unui contingent de menținere a păcii în Kazahstan, anunță OTSC. La operațiunea colectivă de menținere a păcii participă cinci țări, contingentul respectiv va asigura inclusiv paza unor obiective împotriva hoților.

„În prezent, aeronavele aviației militare de transport ale Forțelor Aerospațiale Ruse au început transferul părții ruse a contingentului de menținere a păcii pe teritoriul Republicii Kazahstan. Unitățile de elită din componența sa au purces deja la îndeplinirea sarcinilor puse”, este menționat în comunicatul secretariatului OTSC.

Forțele colective de menținere a păcii sunt îndreptate în Kazahstan pentru o perioadă limitată. În afară de militari ruși, din componența acestora vor face parte reprezentanți ai forțelor armate din alte patru țări - Belarus, Armenia, Kârgâzstan și Tadjikistan.
Și Kârgâzstanul și-a anunțat disponibilitatea de a-și îndeplini obligațiile aliate în cadrul OTSC, a anunțat joi premierul republicii Akylbek Zhaparov la ședința Cabinetului de miniștri al țării.

„În conformitate cu decizia șefului statului și a Consiliului Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Republica Kârgâză își confirmă disponibilitatea de a oferi sprijin complet Kazahstanului fratern și, în măsura în care este necesar, de a-și îndeplini obligațiile aliate în cadrul OTSC, în legătură cu apelul președintelui Republicii Kazahstan, Kassym-Zhomart Tokaev", este citat premierul de serviciul său de presă.

Anterior, senatorul Andrei Klișas a subliniat ​​într-un comentariu pentru RIA Novosti, că mandatul OTSC este suficient din partea Rusiei pentru a trimite militari. Potrivit acestuia, decizii suplimentare, inclusiv acordul parlamentului, nu sunt necesare.
Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini.
Proteste în Kazahctan - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Internațional
Încercare de asalt asupra sediului Poliției din Almatî - Video
Ministerul kazah al Energeticii a explicat că de la 1 ianuarie costul său a început să se formeze la tranzacțiile bursei electronice în baza cererii și ofertei. Pe 4 ianuarie, autoritățile au anunțat că sunt pregătite să îndeplinească principala revendicări ale protestatarilor - reducerea prețului gazelor. În pofida acestui fapt, protestele au început în alte orașe.
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni. El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației.
La ședința Consiliului de Securitate, Tokayev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”. Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokayev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine. În întreaga țară a fost introdusă starea de urgență.
Fluxul de știri
0