Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

MAE rus: Evenimentele din Kazahstan – o încercare de a submina securitatea statului

© AFP 2024Proteste în Kazahctan
Proteste în Kazahctan - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Abonare
Ministerul rus de Externe a emis o declarație în legătură cu decizia Consiliului de Securitate Colectivă al OTCS de a trimite forțe colective de menținere a păcii în Kazahstan.
CHIȘINĂU, 6 ian – Sputnik. Rusia apreciază ultimele evenimente din Kazahstan drept „o încercare din exterior de a submina securitatea și integritatea statului prin forță, folosind formațiuni armate antrenate și organizate”, a declarat ministerul rus de externe într-un comunicat publicat joi.
Anterior, secretariatul OTSC a anunțat că în Kazahstan sunt expediate forțe colective de menținere a păcii ale OTSC pe o perioadă de timp limitată, pentru stabilizarea situației. Acestora le va reveni sarcina de a asigura paza obiectivelor de stat și militare, asistarea forțelor de ordine. Unitățile contingentului OTSC au început deja să-și îndeplinească misiunea în Kazahstan.
“Federația Rusă, reiterându-și atașamentul față de angajamentele de alianță în cadrul OTSC, a susținut realizarea unor măsuri urgente în legătură cu degradarea rapidă a situației politice interne și creșterea gradului de violență în Kazahstan. Tratăm ultimele evenimente din țara prietenă drept o încercare din exterior de a submina securitatea și integritatea statului prin forță, folosind formațiuni armate antrenate și organizate”, este menționat în comunicatul publicat pe site-ul MAE al Rusiei.
Moscova este interesată de restabilirea cât mai grabnică a vieții normale în Kazahstan, a mai declarat Ministerul de Externe.
Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini.
În Almatî, vechea capitală a țării, au avut loc pe 4 și 5 ianuarie confruntări cu forțele de securitate, polițiștii au folosit gaze lacrimogene și grenade asomatoare. Pe întreg teritoriul Kazahstanului a fost deconectat internetul, iar transmisiunea mai multor posturi TV a fost oprită temporar. În Kazahstan a fost instituită starea de urgență.
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni. El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației.
La ședința Consiliului de Securitate, Tokaev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”. Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokaev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine.
În timpul ciocnirilor din Almatî, 13 angajați ai forțelor de ordine au fost uciși, doi dintre ei fiind decapitat - aceasta este o dovadă a caracterului terorist al bandelor. Alți 353 de ofițeri de securitate au fost răniți.
Fluxul de știri
0