Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Consiliul Suprem de Securitate, în ședință: S-a discutat despre o posibilă criză a gazelor

© Inquam Photos / Octav GaneaMaia Sandu, imagine simbol
Maia Sandu, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2022
Abonare
Consiliul Suprem de Securitate a examinat situația din sectorul energetic, în contextul creșterii prețurilor la gaze pe piața europeană.
CHIȘINĂU, 4 ian - Sputnik. Președintele țării, Maia Sandu, a convocat astăzi, în regim de urgență, Consiliul Suprem de Securitate.
În cadrul ședinței a fost discutată situația din sectorul energetic al țării, creată ca urmare a creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție la gazele naturale.
Membrii Consiliul Suprem de Securitate au audiat informația despre nivelul plăților efectuate până în prezent pentru consumul de gaze naturale. Totodată, au discutat despre evoluția în anul 2022 a prețurilor la gazele naturale importate, perspectivele pentru luna ianuarie și soluțiile de depășire a unei potențiale crize.
Consiliul Suprem de Securitate a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.
Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2022
Economie
După scumpiri cu 60 de bani, ANRE afișează noi prețuri la carburanți

Criza gazelor din Moldova

Amintim că în această toamnă țara noastră a suferit o griză a gazelor. Asta după ce contractul vechi cu Gazprom a expirat, iar concernul rus a anunțat pe 23 octombrie că nu va prelungi contractul dacă autoritățile moldovene nu vor plăti integral datoria de peste 700 de milioane de dolari.
Reprezentantul oficial al concernului rus Serghei Kuprianov a declarat că situația dificilă în sectorul gazelor naturale cu care se confruntă Moldova s-a creat din cauza autorităților republicii.
"Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini", a spus Kuprianov.
Kuprianov a spus că Gazprom este gata să prelungească contractul de furnizare a gazelor către Moldova cu rambursarea integrală a datoriei.
„În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească solicită prelungirea contractului de furnizare a gazelor pentru lunile octombrie și noiembrie ale acestui an. Gazprom a mers și aici în întâmpinare - a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie, dacă partea moldovenească va plăti integral pentru livrările din septembrie și octombrie curent”, a spus el.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu a anunțat apoi că nu a ajuns la o înțelegere cu Gazprom și că prețul pe care l-ar cere concernul rus ar fi chiar mai mare decât cel de piață.
„Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, a spus Spînu.
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Moldova și Rusia
Lavrov neagă acuzațiile privind presiunile politice asupra Moldovei în criza gazelor
Apoi a avut loc a doua rundă de negocieri cu Gazprom. La discuțiile cu șeful concernului rus, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban.
După mai multe zile de discuții, părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească pe un termen de 5 ani. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom. Prețul de achiziție în luna noiembrie a fost de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar în noiembrie și decembrie a scăzut puțin.

Restanțele față de Gazprom au pus iar țara pe jar

Deși spiritele s-au calmat după prelungirea contractului cu Gazprom și toată lumea a răsuflat ușurată, pe 22 noiembrie concernul rus a declarat că în Moldova ar putea fi deconectată de la gaz în 48 de ore.
Și asta pentru că Moldova nu a efectuat plățile curente pentru gaze, așa cum a promis.
„Gazprom este extrem de dezamăgit de felul în care Chișinăul își îndeplinește obligațiunile contractuale”, a anunțat atunci reprezentantul oficial al concernului rus Serghei Kuprianov la postul TV ”Rossia 24”. Potrivit lui, Moldova trebuia să achite facturile pentru livrările curente până în data de 22 noiembrie.
“Astăzi, 22 noiembrie, a expirat termenul plății curente. Plata nu a fost efectuată. Dat fiind această situație, Gazprom, în conformitate cu prevederile contractului, anunță partea moldovenească că, peste 48 de ore, livrările de gaz către Moldova vor fi sistate”, a mai menționat Serghei Cuprianov.
Moldovagaz a confirmat oficial, printr-un comunicat de presă, recepționarea notificării din partea Gazprom cu privire la posibila sistare a livrărilor spre țara noastră și a precizat că “obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 dolari per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 dolari per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 dolari per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020”.
La 26 noiembrie, Moldovagaz a anunțat că a transferat către Gazprom plata pentru gazele naturale consumate în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie. A fost posibil după ce Guvernul a alocat aproape 1,4 miliarde de lei (75,6 milioane de dolari) pentru cesionarea unei părți a datoriei istorice a Termoelectrica față de Moldovagaz, astfel încât să poată fi plătite restanțele pentru octombrie și jumătate din luna noiembrie față de Gazprom.
Suma de aproape 1,4 miliarde de lei a fost transferată companiei de stat Energocom, care la rândul său a făcut transferul către Moldovagaz, iar ultima către Gazprom.
Gazprom s-a arătat însă îngrijorat că s-au folosit bani bugetari pentru a soluționa problema.
"Însuși faptul că au fost necesare fonduri bugetare pentru a plăti pentru gaze semnalează probleme sistemice în sectorul energetic al Republicii Moldova. Aceasta înseamnă că criza neplăților se poate repeta", a precizat Serghei Kuprianov, reprezentant oficial al concernului rus.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Societate
Spînu, despre criza gazelor: „Trebuie să-ți cumperi vara sanie și iarna bicicletă”
Fluxul de știri
0