Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Spînu, despre criza gazelor: „Trebuie să-ți cumperi vara sanie și iarna bicicletă”

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Abonare
Vicepremierul Andrei Spînu afirmă că a învățat lecția cuvenită din criza gazelor și a tras concluziile de rigoare.
CHIȘINĂU, 1 nov - Sputnik. Andrei Spînu a fost întrebat de jurnaliști, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o astăzi, care este lecția pe care a învățat-o din situația dificilă în care s-a pomenit țara în ultimele săptămâni.
Asta în condițiile în care contractul semnat anterior cu Gazprom a fost prelungit pe ultima sută de metri, iar Moldova a fost nevoită în săptămână precedentă să achiziționeze volume suplimentare de gaz din surse alternative, dar la un preț semnificativ mai mare, pentru a menține presiunea în sistem.
„Lecția de bază care am învățat-o este că îți cumperi vara sanie și iarna bicicletă. Noi în ultimii 30 de ani nu am reușit să ne cumpărăm o sanie de lungă securitate energetică”, a declarat Spînu.
Pe data de 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat, iar în urma acestora contractul cu concernul rus a fost prelungit cu 5 ani. Părțile au agreat formula de preț propusă de partea moldovenească. Ulterior, Andrei Spînu a declarat că în luna noiembrie Moldovagaz va plăti un preț de 450 de dolari pentru mia de metri cub de gaz din Rusia.
Amintim că în luna septembrie președintele țării Maia Sandu a declarat că prețul gazului pentru țara noastră va fi stabilit în urma negocierilor dintre Moldovagaz și furnizorul rus, fără participarea reprezentanților Guvernului Moldovei.
„Chiar dacă legea nu-i interzice Cabinetului de Miniștri să fie parte a procesul de negociere, Guvernul nu va interveni, ci va aștepta aranjamentul pe care îl va obține „MoldovaGaz”, a declarat Sandu.
Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut o asemena declarație, menționând că fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Grosu a menționat că în cazul dat, negocierile trebuie să le poarte conducerea „Moldovagaz”, deoarece aceasta este atribuția lor.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Societate
Sandu face apel la solidaritate națională: „După o iarnă cu provocări va veni o primăvară”
„Acum lăsăm compania responsabilă (Moldovagaz - n.red.) să poarte la modul practic negocieri. Sigur că noi suntem, Executivul este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cunoaște despre tot procesul. O să discutăm foarte atent, o să încercăm să obținem un preț cât mai bun, dar pentru asta fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Colegii mei, domnul ministru al Infrastructurii cunoaște în detaliu, este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cu directorul general, domnul Ceban, și în momentul în care o să avem un răspuns sau negocierile se vor apropia de final, o să venim cu anunțul”, a precizat Grosu.
Ulterior însă în procesul de negocieri s-a implicat vicepremierul Andrei Spînu, dar și președintele Maia Sandu, care a anunțat că a discutat de mai multe ori la telefon cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak.
Fluxul de știri
0