Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Lavrov neagă acuzațiile privind presiunile politice asupra Moldovei în criza gazelor

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaLavrov
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Abonare
Lavrov îl critică pe Borrell și susține că Rusia nu a făcut presiuni politice asupra Moldovei în criza gazelor.
CHIȘINAU, 16 nov - Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a negat declarațiile colegilor occidentali despre exercitarea presiunii politice de către Federația Rusă asupra Republicii Moldova în timpul negocierilor de semnare a contractului de livrare a gazelor.
„Unii dintre colegii noștri occidentali, inclusiv Înaltul Reprezentant al UE, domul Josep Borrell, comentând aceste acorduri pozitive, din anumite motive au considerat posibil și adecvat să acuze Federația Rusă de presiuni politice asupra Republicii Moldova. Nu este așa”, a spus el în cadrul conferinței de presă.
Potrivit lui Lavrov, între Rusia și Moldova a fost stabilit un algoritm reciproc avantajos pentru lucrul în comun pe problema gazelor.
”Atunci când entitățile economice, entitățile comerciale, în cazul dat Gazprom și Moldovagaz, când de acord asupra la ceva, înseamnă că ele sunt mulțumite de condițiile care stau la baza unui astfel de acord. Apropo, exact așa a comentat doamna Maia Sandu acordul din 29 octombrie", a declarat ministrul rus de Externe.
Lavrov a menționat că în ceea ce privește acordurile precedente pentru livrările anterioare de gaze, părțile au convenit să continue negocierile în anumite formate.
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Moldova și Rusia
Popescu, după discuția cu Lavrov: Vrem să revenim la regimul de liber schimb în cadrul CSI
Pe 29 octombrie, MoldovaGaz a semnat cu Gazprom prelungi contractul anterior de livrare a gazelor pentru o perioadă de cinci ani. Prețul gazului pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru mia de metri cubi.
Amintim că ministrul de Externe Nicu Popescu se află la Moscova în perioada 16-17 noiembrie. Astăzi, Popescu s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, iar împreună au semnat planul de consultări între ministerele afacerilor externe pentru anii 2022-2023.
În a doua parte a zilei, în programul vizitei de lucru la Moscova a ministrului de externe este stipulat că urmează să aibă și întrevederi cu președintele Comitetului pentru afaceri externe, Girgori Karasin, și cu șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak.
Spre finalul vizitei, Nicu Popescu urmează să se vadă cu experți și jurnaliști.
Fluxul de știri
0