Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Domnica Manole, despre conflictul de interese în care este vizată

© Sputnik / Miroslav RotariDomnica Manole
Domnica Manole - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Abonare
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a venit cu o reacție la constatarea făcută de Autoritatea Națională de Integritate privind conflictul de interese pe care l-ar fi admis.
CHIȘINĂU, 3 ian - Sputnik. Domnica Manole intenționează să conteste constatarea ANI și să întreprindă măsurile necesare pentru ca să fie tras la răspundere inspectorul de integritate care a constatat că ea, în calitate de președinte al Curții Constituționale, ar fi admis un conflict de interese. Cu o declarație în acest sens a venit astăzi Domnica Manole pe site-ul oficial al Curții Constituționale.
Potrivit președintelui Înaltei Curți, actul de constatare al ANI îi provoacă mai multe nedumeriri. În special, Domnica Manole a declarat că instituția respectivă nu este autoritatea abilitată să realizeze un astfel de control și că singura autoritate competentă să realizeze o astfel de verificare este însuți instituția pe care o conduce.
„Curtea a conchis că nu poate fi admis un control din exterior al activității jurisdicționale. Singura autoritate competentă să realizeze un astfel de control este Curtea Constituțională. Desemnarea unui organ executiv, ca Autoritatea Națională de Integritate, care să verifice activitatea jurisdicțională a Curții Constituționale ar însemna să se recunoască unei autorități executive puterea de a decide în chestiuni constituționale, tocmai ceea ce Constituția interzice”, a declarat Domnica Manole.
Totodată, Manole a menționat că ignorarea acestui aspect de către un inspector de integritate poate reprezenta un motiv de tragere la răspunderea prevăzut de lege.
„De îndată ce îmi va fi comunicat Actul de constatare nr. 432/19 din 31 decembrie 2021, îl voi contesta și voi întreprinde toate acțiunile necesare de tragere la răspundere legală a inspectorului care și l-a asumat”, a mai adăugat președintele Înaltei Curți.
Clima Vladislav - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Politică
Maia Sandu nu-l vrea pe Clima președinte la Curtea de Apel Chișinău
Precizăm că în această dimineață, șefa statului a declarat că actul Autorității Naționale de Integritate privind constatarea admiterii unui conflict de interese de către președintele Curții Constituționale este unul ilegal.
„Din câte înțeleg eu și nu sunt specialist în domeniu, această constatare ANI este una ilegală și sper că juriștii, oamenii cu experiență și cu cunoștințe în domeniu să explice mai multe la acest subiect”, a precizat șefa statului.
Maia Sandu a mai declarat că pune la îndoială constatările ANI.
Declarațiile au fost făcute în contextul în care vineri, 31 decembrie, ANI a anunțat că președintele Curții Constituționale ar fi implicat într-un conflict de interese.
Potrivit unui comunicat al ANI, președintele CC a încălcat regimul de conflict de interese atunci când Înalta Curte a declarat neconsituțională Hotărârea aprobată de PSRM-ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole.
Vaccin AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Coronavirus
Cum comentează Maia Sandu scandalul cu vaccinurile expirate
Fluxul de știri
0