Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Cum comentează Maia Sandu scandalul cu vaccinurile expirate

© Inquam Photos / OCTAV GANEAVaccin AstraZeneca
Vaccin AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Abonare
Maia Sandu a comentat scandalul iscat cu vaccinurile expirate care ar fi fost administrate unor persoane din țară. Ce a spus șeful statului despre această situație.
CHIȘINĂU, 3 ian - Sputnik. Nicio persoană nu a fost imunizată cu vaccin expirat împotriva COVID-19. Declarația a fost făcută de Maia Sandu, după ce în această dimineață și-a administrat doza booster împotriva noului coronavirus. Președintele țării a explicat că eroarea s-a produs din cauza că datele au fost introduse mai târziu în sistem.

„Nu au fost administrate vaccinuri expirate. Din ce a explicat Ministerul Sănătății, au fost introduse în sistem datele despre vaccinare mai târziu. Noi avem vaccinuri care sunt valabile și nu se administrează vaccinuri care sunt expirate. Aceste informații descurajează și mai mult oamenii care mai au întrebări la procesul de vaccinare”, a declarat Sandu.

În context, Maia Sandu a menționat că în țară există suficiente vaccinuri împotriva COVID-19 și că orice cetățean poate solicita informații de la personalul medical despre valabilitatea serurilor.
Amintim că în cadrul auditului de performanță realizat de Curtea de Conturi s-a depistat că aproximativ șapte mii de vaccinuri expirate împotriva COVID-19 ar fi fost administrate cetățenilor țării. Ulterior, Ministerul Sănătății a respins rezultatele acestor verificări.
Concluziile prezentate de Curtea de Conturi se bazează pe date extrase din registrul de vaccinare aferente perioadei 30 mai – 31 august 2021. În context, pe 17 decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat crearea unei Comisii de anchetă care va verifica modul în care au fost împărțite vaccinurile împotriva coronavirusului în instituțiile medicale și centrele de vaccinare din țară.
Maia Sandu și-a administrat doza booster - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Societate
Maia Sandu și-a administrat doza booster împotriva COVID-19
În urma evaluării Comisiei, s-a stabilit că, în mare parte, devierile constatate s-au produs prin admiterea unor erori la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor.
Atunci, Ministerul Sănătății a explicat că la înregistrarea vaccinului administrat se alege tipul vaccinului, precum și seria, dintr-o listă prestabilită din meniul derulant unde sunt indicate toate seriile recepționate în țară, atât cele disponibile, cât și cele deja epuizate. Imperfecțiunile sistemului au permis la introducerea datelor alegerea eronată a seriilor de vaccin.
Fluxul de știri
0