Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Risc de „tsunami” COVID-19 din cauza „omicron” și „delta”

covid-19 - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizează asupra riscului de „tsunami” de coronavirus din cauza „omicron”
Tulpinile omicron și delta ale coronavirusului pot provoca un nou val de morbiditate în lume, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Oficialul a vorbit despre creșterea cazurilor de infectare cu coronavirus din cauza tulpinilor „delta” și „omicron” și o creștere a numărului de spitalizați și de victime.
Șeful OMS a atras o atenție deosebită asupra infecțiozității puternice a tulpinei „omicron” a COVID 19.
„Acest lucru ar putea duce la un tsunami de cazuri, care ar putea crește semnificativ presiunea asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume”, a declarat Gebreyesus pe site-ul web al organizației.
El a cerut eliminarea inechităților în domeniul sănătății pentru a învinge pandemia, indicând că altfel va exista un risc pentru apariția de noi variante ale virusului care pot ocoli măsurile anti-epidemice.
Лаборатория - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2021
Rusia
Vaccinul nazal Sputnik, eficient împotriva Omicron
El a pledat, de asemenea, împotriva vaccinărilor de rapel în țările bogate. Potrivit lui Gebreyesus, acest lucru amenință o insuficiență de astfel de preparate în statele sărace.
Noua tulpină B.1.1.529 (omicron) a fost descoperită în Botswana și Africa de Sud pe 20 noiembrie. Conține zeci de mutații în proteina S, de care agentul patogen are nevoie pentru a infecta celulele.
Potrivit cercetătorilor, multe dintre noile modificări ale genomului SARS-CoV-2 indică o transmisibilitate ridicată a acestei variante și rezistență la anticorpii de protecție a celor care au fost bolnavi și vaccinați, deși este prea devreme pentru a trage concluzii finale. Se crede că B.1.1.529 s-a dezvoltat inițial la o persoană imunocompromisă, cum ar fi una infectată cu HIV.
Organizația Mondială a Sănătății a desemnat B.1.1.529 drept „îngrijorătoare” și a numit-o „omicron” după a 15-a literă a alfabetului grecesc.
Experții consideră că cei care au fost deja bolnavi și vaccinați se pot infecta, iar simptomele variază de la oboseală la dureri de cap și dureri de corp. În total, în lume au fost înregistrate aproximativ 282 de milioane de cazuri de infecție, peste 5,4 milioane de pacienți au murit. Cea mai dificilă situație se dezvoltă în SUA, India, Brazilia și Marea Britanie. Vaccinul rămâne cea mai eficientă protecție împotriva coronavirusului.
Ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, a subliniat că majoritatea pacienților cu COVID-19 care sunt internați în spitalele rusești nu au fost vaccinați.
Bundestag, Berlin, Germania - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Internațional
Berlinul salută inițiativele diplomatice de stabilire a contactelor cu Rusia
Fluxul de știri
0