Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ceban, despre scandalul vaccinurilor expirate: Este o rușine

© Sputnik / Mihai CarausIon Ceban
Ion Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2021
Abonare
Primarul Chișinăului a comentat scandalul vaccinurilor expirate și a anunțat dacă Chișinăul va face față în cazul în care „omicron” va ajunge în Republica Moldova.
CHIŞINĂU, 30 dec - Sputnik. Au existat mai multe încercări de a transmite autorităților municipale un lot de vaccin împotriva coronavirusului, cu termen de valabilitate expirat. Ar fi vorba de un lot de vaccin Johnson & Johnson pe care autoritățile de la Chișinău l-au returnat Ministerului Sănătății. Declarația a fost făcută de primarul Chișinăului, Ion Ceban, în cadrul emisiunii „Subiectul principal cu Nina Dimoglo” de pe canalul YouTube Sputnik Moldova.
Despre aceasta, Ceban a anunțat și anterior, afirmând că au existat tentative de a transmite instituțiilor medicale vaccinuri aproape expirate.
„Ministerul, la data de 17 noiembrie ne-a transmis pentru Chișinău un lot de o mie de doze de vaccin Johnson &Johnson termenul căruia expira în două zile. Direcția Generală în Sănătate a refuzat recepționarea acelui lot și a informat toate instituțiile de asistență medicală din municipiu despre tentativa de a transmite acele doze. Apare întrebarea logică: Ce a făcut Ministerul cu acel lot de o mie de doze?”, a spus Ceban.
Se întâmplă după ce un audit al Curții de Conturi ar fi depistat că aproximativ șapte mii de vaccinuri expirate împotriva COVID-19 au fost administrate cetățenilor țării.
Ulterior, Ministerul Sănătății a respins rezultatele acestor verificări. Concluziile prezentate de Curtea de Conturi se bazează pe date extrase din registrul de vaccinare aferente perioadei 30 mai – 31 august 2021.
Ion Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2021
Politică
Ultima oră! Primarul Chișinăului Ion Ceban înființează o mișcare politică de alternativă
În context, pe 17 decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat crearea unei comisii de anchetă care va verifica modul în care au fost împărțite vaccinurile împotriva coronavirusului în instituțiile medicale și centrele de vaccinare din țară.
„Aceasta este, pe de o parte, o rușine și, pe de altă parte, iresponsabilitate față de oameni și crime, în cele din urmă”, a mai spus Ion Ceban.
El a precizat că nu știe în ce regiuni a fost distribuit vaccinul, pe care au încercat să-l trimită municipalității.
„Nu știu în cine au fost injectați... Au încercat să ne împingă un lot cu un termen care expira în două zile, dar l-am returnat. Mă întreb unde a ajuns acest lot. Dacă au fost scoase oficial din uz e una, dar dacă au fost administrate, atunci cineva trebuie să răspundă pentru asta”, a mai spus Ion Ceban.

Este pregătit Chișinăul să facă față variantei Omicron?

Primarul Chișinăului a mai spus că autoritățile municipale au trimis mai multe scrisori ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, cu recomandări și un plan de acțiune, precum și faptul că ar trebui să existe o poziție comună privind gestionarea procesului.
„Ar trebui să fie o poziție comună - nu Chișinăul cu propria grădină, ci statul. Chișinăul, de altfel, a dus 70% din toată presiunea, iar spitalele noastre strategice au făcut față”, a spus primarul.
Întrebat dacă Chișinăul este pregătit să facă față variantei omicron, primarul a menționat că „nu știm încă ce fel de virus este și cât de grav este”.
„Să explice mai bine medicii. Avem toate protocoalele, avem un plan de acțiune, avem posibilitatea de a primi până la trei mii de persoane infectate pe zi cu complicații grave. Aceste scenarii sunt toate programate. Peste trei mii pe zi, iar pentru o perioadă mai lungă de timp va fi deja costisitoare și va fi necesară conectarea spitalelor satelit, adică Chișinăul însuși nu va putea face față”, a spus Ceban.
Trebuie precizat, Comisia de anchetă constituită de Ministerul Sănătății a analizat 1 967 de cazuri din cele raportate cu abateri la înregistrare, efectuând vizite în 12 instituții medicale din țară. În cadrul evaluării s-a stabilit că, în mare parte, devierile constatate s-au produs prin admiterea unor erori la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor, a declarat Ministerul.
Instituția a explicat că la înregistrarea vaccinului administrat se alege tipul vaccinului, precum și seria, dintr-o listă prestabilită din meniul derulant unde sunt indicate toate seriile recepționate în țară, atât cele disponibile, cât și cele deja epuizate. Imperfecțiunile sistemului au permis la introducerea datelor alegerea eronată a seriilor de vaccin
covid-19 - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2021
Internațional
Risc de „tsunami” COVID-19 din cauza „omicron” și „delta”
Fluxul de știri
0