Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Maia Sandu nu a mers la summitul CSI – adevăratele motive

© The press-service of the President of Republic of Kyrgyzstan / Sultan DosalievФлаги государств СНГ. Архивное фото
Флаги государств СНГ. Архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Abonare
Președintele Moldovei nu numai că nu a dorit, ci nici nu a putut să meargă la summit, consideră analistul politic.
CHIŞINĂU, 29 dec - Sputnik. Marți, la Sankt Petersburg, a avut loc summitul informal al liderilor țărilor CSI. Președintele Maia Sandu nu a fost prezentă acolo.
Anterior, ea a declarat că „nu a primit o invitație oficială” la eveniment. Însă mulți analiști au considerat că adevăratele motive ale absenței șefului statului moldovean în capitala de nord a Rusiei sunt altele.
Politologul Corneliu Ciurea este de părere că Moldova, potențial, va avea mult de pierdut din cauza că Sandu nu a dorit să meargă la Sankt Petersburg.
„În actuala situație regională destul de tensionată, ar fi fost de dorit ca președintele Sandu să mențină contacte nu numai cu liderii țărilor occidentale, dar și cu liderii celor mai influente țări din cadrul CSI. Și această limitare a opțiunilor de comunicare, potențial, va funcționa împotriva Moldovei”, a spus Ciurea.
Publicistul și analistul politic Dmitru Ciubașenco amintește că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat refuzul lui Sandu de a participa la summit prin faptul că evenimentul ar avea o „agenda vagă” și că „beneficiile în urma acestuia nu sunt evidente”.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2021
Politică
Maia Sandu, îngrijorată de tensiunile dintre Rusia și Ucraina
De altfel, consideră analistul, Sandu nici nu a putut să meargă la Sankt Petersburg.
„Refuzând să meargă la summit-ul CSI, Sandu acționează consecvent, în cadrul acelei logici pe care și-au definit-o ea însăși, parlamentul ei și guvernul. Această logică constă în faptul că actuala conducere a Moldovei promovează „cursul spre integrarea europeană”, iar relațiile cu Rusia trebuie menținute doar în măsura în care ele nu împiedică acest curs al actualei puteri de la Chișinău”, a scris Ciubașenco pe pagina sa de pe rețeaua de socializare.
Analistul menționează că, în afară de altele, plecând la Petersburg, președintele Sandu și-ar fi „trădat” partenerii din „Trioul Asociat” - Georgia și Ucraina.
”Al doilea, și poate principalul motiv din care Sandu nu merge la summit-ul CSI ține de complexele sale generale. Sandu se comportă rigid și complexat și în politica internă a Republicii Moldova, ca să nu mai vorbim de treburile internaționale. Deși se poziționează drept un „politician european”, ei îi lipsește cu desăvârșire o calitate atât de importantă pentru politicienii europeni adevărați precum disponibilitatea și capacitatea de a dialoga și a face compromisuri”, afirmă Chubașenco.
În afară de aceasta, consideră el, Maia Sandu pur și simplu nu poate merge „împotriva instrucțiunilor” date de șeful pentru politică externă a UE, Josep Borrell.
„Cum ar putea ea să se întâlnească la summit-urile CSI cu Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko, dacă tovarășii mai mari de la Bruxelles i-au trecut în categoria adversarilor comuni și au promis că vor sprijini în continuare Moldova în împotrivirea ei față de Rusia?”
Și în afară de aceasta, menționează Ciubașenco, în ianuarie urmează să aibă loc negocierile Rusiei cu SUA, NATO și OSCE privind planul de dezescaladare propus de Moscova, iar Sandu, posibil, pur și simplu așteaptă concluziile și rezultatele la care vor ajunge jucători geopolitici importanți.
Actuala întâlnire informală tradițională a liderilor țărilor CSI a avut loc la Sankt Petersburg, la inițiativa liderului rus. La ea au participat prim-ministrul Armeniei Nikol Pașinian, președinții Ilham Aliiev (Azerbaidjan), Aleksandr Lukașenko (Belarus), Kassîm-Jomart Tokaev (Kazahstan), Sadîr Japarov (Kirghizia), Emomali Rahmon (Tadjikistan), Gurbangulî Berdîmuhamedov (Turkmenia) , Șavkat Mirzieev (Uzbekistan), precum și primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.
Acordul cu privire la crearea Comunității Statelor Independente a fost semnat de liderii Rusiei, Ucrainei și Belarusului pe 8 decembrie 1991.
Туров Артем  - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2021
Moldova și Rusia
Turov - Sandu: decideți ce vreți să faceți cu Transnistria
Fluxul de știri
0