Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Turov - Sandu: decideți ce vreți să faceți cu Transnistria

© Sputnik / OsmatescoТуров Артем
Туров Артем  - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2021
Abonare
În procesul de reglementare transnistreană, autoritățile moldovenești copiază tot mai mult acțiunile Kievului în Donbas, consideră parlamentarul rus.
CHIŞINĂU, 28 dec - Sputnik. Renunțarea la dialogul cu Transnistria nu va duce decât la stagnarea procesului de reglementare pașnică a diferendului transnistrean. Această opinie a fost exprimată într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova de deputatul Dumei de Stat, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri CSI, Artem Turov.
„În primul rând, trebuie să menționăm că nu există niciun fel conflict între Rusia și Ucraina. Noi doar constatăm că actuala guvernare ucraineană și întreaga țară sunt sub control extern, iar unele țări occidentale încearcă să folosească Kievul pentru a crea tensiune la granița cu Rusia. În același timp, din păcate, nimeni nu se gândește la poporul ucrainean, Occidentul este preocupat exclusiv de problemele de geopolitică”, a spus Turov.
El subliniază că declarațiile permanente ale președintelui Zelenski și ale elitei politice a Ucrainei „nu au nicio bază reală”.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2021
Moldova și Rusia
Maia Sandu a explicat de ce nu merge la summit-ul CSI
Parlamentarul reamintește că de mulți ani partea ucraineană a ignorat cu încăpățânare prevederile acordurilor de la Minsk și, dimpotrivă, pas cu pas, „contrar bunului simț”, face totul pentru ca situația din sud-estul țării să se înrăutățească .
Totuși, susține Turov, toate acestea nu au nicio legătură cu Moldova. Cu o singură excepție.
„Spre regret, în ultima perioadă am observat din ce în ce mai des că autoritățile moldovenești copiază literalmente acțiunile conducerii ucrainene în raport cu Donbasul în chestiunile de reglementare transnistreană. Se pare că partea moldovenească depune foarte multe eforturi pentru a nu avea un dialog direct, pentru a nu discuta probleme care îi preocupă cu adevărat pe locuitorii ambelor maluri ale Nistrului”, a spus Turov.
În opinia sa, autoritățile moldovenești desfășoară activități de politizare a procesului rezolvare pașnică a problemei transnistrene. Mai ales în partea ce ține de contingentul rus de menținere a păcii, asigurarea stabilității situației de la Nistru, unde deja de 30 de ani nu se mai vărsă sânge.
A încerca să te comporți cu Transnistria așa cum o face Kievul în Donbass înseamnă să conduci la o situație de impas, crede Turov.
„Afirmația Maiei Sandu mi se pare ciudată. Ca răspuns, nu pot să-i pun și eu o întrebare: ce încercați să realizați în procesul de reglementare transnistreană? Ce vrea Chișinăul oficialul - pace și stabilitate sau o nouă agravare a situației din regiune? Este timpul să decidă deja”, afirmă vicepreședintele Comisiei pentru afaceri CSI a Dumei de Stat.
Amintim că președintele Maia Sandu a spus în cadrul unei emisiuni televizate că escaladarea situației dintre Rusia, Ucraina și Occident ar putea afecta și Moldova.
Брифинг Майи Санду по итогам заседания Совета безопасности - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2021
Politică
Sandu: Nu văd necesitatea unei întâlniri cu Krasnoselski
Fluxul de știri
0