Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Răspunsul Gazprom la acuzațiile de aprovizionare insuficientă cu gaze către Europa

© Sputnik / Павел Бедняков / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 26.12.2021
Abonare
Gazprom consideră nefondate acuzațiile cu privire la aprovizionarea insuficientă cu gaze către Europa.
CHIȘINĂU, 26 dec - Sputnik. Gazprom respinge acuzațiile cu privire la aprovizionarea insuficientă cu gaze naturale către Europa, rezultă din declarația reprezentantului oficial al companiei, Serghei Kuprianov.
"Toate acuzațiile aduse la adresa Rusiei și Gazprom precum că furnizăm puțin gaz pe piața europeană sunt absolut nefondate, inacceptabile și care nu corespund realității. Sau ca să spun mai simplu, toate acestea sunt minciuni și insinuări", a spus secretarul de presă al companiei la postul de televiziune Rusia 1".
El a reliefat că, consumatorii, de exemplu din Franța și Germania, deja și-au epuizat în totalitate volumul anual prevăzut de contractele în vigoare. Gazprom, pe de altă parte, rezervă capacități suplimentare de livrare în baza solicitărilor existente, dar nu invers.
În plus, compania rusă de stat și-a îndeplinit toate obligațiile de tranzit prin Ucraina până la 15 decembrie, a adăugat Kuprianov.
Potrivit celor mai recente date operative, în decurs de 11 luni și jumătate, Gazprom și-a majorat exporturile către țările din afara CSI la 178,1 miliarde de metri cubi, adică cu 4,8 la sută (8,2 miliarde de metri cubi) mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului 2020.
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 26.12.2021
Rusia
MAE rus a anunțat principalele subiecte ale negocierilor cu NATO privind securitatea
În special, Rusia a furnizat mai mult gaz, decât pe întreg parcursul anului 2020, către Germania, Turcia, Italia, Bulgaria, România, Serbia, Grecia, Slovenia, Elveția, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Polonia, Danemarca și Finlanda.
Anterior, „Gazprom” a declarat, dar își reconfirmă această poziție și în prezent, că este pregătită să furnizeze volume suplimentare de gaze naturale în cadrul contractelor existente pe termen lung, iar prețul acestor livrări este semnificativ mai mic decât pe piața spot”, a adăugat reprezentantul companiei.
Mai mult ca atât, Gazprom a ajuns la concluzia că în ultimele zile au avut loc livrări inverse de combustibil alabastru, din Germania către Polonia și posibil chiar mai departe către Ucraina într-o cantitate de trei până la cinci milioane de metri cubi pe zi.
"În același timp, gazul se ridică din depozitele subterane din Germania, din care deja 47% din gaz a fost scoase, iar iarna abia începe. Nu este cea mai rațională soluție", a spus Kuprianov.
Reprezentantul Gazprom-ului a menționat că prețul unor astfel de livrări este semnificativ mai mare decât prețurile contractate pentru volumul de gaze naturale care sunt furnizate direct din Rusia.
La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a comentat despre creșterile record ale prețurilor la gazele naturale și acuzațiile aduse autorităților de la Moscova precum că manipulează piața prin nerezervarea capacităților de aprovizionare prin conducta Yamal-Europa.
Președintele rus a subliniat că, Gazprom furnizează întreg volumul de gaze asumat în baza contractelor existente pe termen lung, iar pățile contractante germane și franceze nu au depus oferte de cumpărare.
Joi, în cadrul o ședințelor desfășurate de Consiliului de Stat și a Consiliului pentru Știință și Educație, Vladimir Putin a mai subliniat că țările europene, ele însele, au contribuit la creșterea prețului pentru materia primă prin folosirea inversă a gazului rusesc.
Începând cu anul 2015, Ucraina nu mai cumpără direct gaz rusesc, dar de facto îl cumpără la un preț mai mare din Europa. De la începutul lunii septembrie 2020, Kievul a trecut complet la achiziționarea de combustibil albastru din Rusia printr-un revers virtual - aproximativ jumătate din volumele de tranzit rămâne imediat pe teritoriul Ucrainei. Până în 2020, acest lucru nu a fost posibil din motivul că a existat un contract cu Gazprom.
Ministerul de Externe al Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2021
Moldova și Rusia
MAE rus: Rusia este pregătită să asiste la reluarea negocierilor în formatul ”5 + 2”
Fluxul de știri
0