Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Politolog: ”Anul veteranilor” nu va aduce beneficii reglementării transnistrene

© Sputnik / Mihai CarausVarnița
Varnița - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2021
Abonare
Guvernul a decis care va fi tema principală dedicată anului viitor în Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. Anul 2022 ar putea fi declarat Anul recunoștinței față de veteranii de război, participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenții Republicii Moldova. Ieri, Guvernul a dat aviz pozitiv proiectului de hotărâre care prevede acest lucru.
”Documentul are scopul de a promova valorile, a educa tânăra generație în spiritul eroic-patriotic, dar și de a oferi un omagiu de recunoștință a statului față de meritele veteranilor de război, care au luptat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova”, este menționat în hotărârea de Guvern.
În 2022, se împlinesc 30 de ani de la izbucnirea conflictului armat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.
Unii experți consideră că ”anul veteranilor” (îndeosebi după recentul scandal cu neadmiterea observatorilor la alegerile din Transnistria), nu va aduce beneficii procesului de reglementare transnistreană.
În acest sens, analistul politic Valentin Krîlov amintește principiul central al eticii medicale de „a nu face rău”.
В Приднестровье пройдут выборы в Госдуму РФ - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2021
Politică
Krasnoselski, într-o vizită la Moscova
”Atunci când una dintre problemele principale, de bază, ale unui stat este asigurarea integrității teritoriale, este necesar de a fi extrem de prudenți și atenți pentru a nu prejudicia acest proces politic foarte delicat. De aici concluzia: fie actuala majoritate parlamentară nu dorește cu adevărat o soluționare a problemei transnistrene, fie crede că în anumite circumstanțe (și cu sprijinul Occidentului) va putea rezolva problema prin forță”, a spus Krîlov.
Potrivit analistului, autoritățile nu pot să nu înțeleagă cât de negativ va fi perceput „anul veteranilor” de către administrația și populația din stânga Nistrului.
”Îmi doresc foarte mult să pornesc de la cel mai liniștit scenariu. Și anume: actualele autorități moldovenești pur și simplu nu consideră problema reglementării transnistrene ca sarcina lor strategică. Orice alt scenariu reprezintă o amenințare serioasă la adresa procesului de pace de la Nistru”, a spus Valentin Krîlov.
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a căutat să se separe de Moldova înainte de prăbușirea URSS, temându-se că pe valul naționalismului țara se va alătura României.
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu practic necontrolat de Chișinău. Forțele ruse de menținere a păcii au fost introduse în zona de luptă la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și ai Republicii Moldova.
Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2021
Societate
Oficial: 2022 va fi declarat Anul recunoștinței față de veteranii de război
Fluxul de știri
0