Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu: Tariful la gaz ar putea fi revizuit în ianuarie

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2021
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale anunță ce se va întâmpla cu tariful la gaze în prima lună a anului 2022.
CHIȘINĂU, 21 dec - Sputnik. Tariful la gazele naturale pentru consumatorii casnici ar putea fi revizuit în luna ianuarie a anului 2022. Acesta va depinde de cotațiile care se vor stabili pentru combustibilul albastru pe piețele internaționale.
Astfel, în funcție de prețul la gaze pe piețele internaționale va crește sau va scădea prețul la gaze pentru consumatorii din Republica Moldova. O astfel de precizare a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni TV.

„Prețul la gaz pentru cetățenii Republicii Moldova este influențat și de cotațiile de pe piața internațională. Când prețurile pe piața internațională vor scădea, cu siguranță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va cere revizuirea tarifului. În cazul în care prețul va crește considerabil, vom vedea la începutul lunii ianuarie cum va afecta acest preț tariful la gaze”, a menționat Andrei Spînu.

Ministrul a reiterat că formula de calcul a prețului gazului în contractul încheiat cu Gazprom este un secret comercial.
Anterior, în presă au apărut informații, cu referire la surse, conform cărora, în cadrul negocierilor, a fost aprobată o formulă complexă de calcul al prețului la gaze pentru Republica Moldova. Sursa susținea că în primul și al patrulea trimestru ale anului, 70% din volumele de gaz cumpărate de Republica Moldova vor fi legate de prețul petrolului. În alte luni - 30%. Restul - la prețurile pieței.

Auditul „Moldovagaz” și relațiile cu „Gazprom”

Spînu a reiterat că Guvernul lucrează la un audit al datoriilor „Moldovagaz” către Gazprom.
„Vrem claritate. Mesajul nostru pentru „Gazprom” este că vrem să știm exact care este cifra și să înțelegem cine este vinovat pentru acumularea datoriilor”, a declarat Andrei Spînu.
Vicepremierul a acuzat din nou guvernele anterioare de lipsă de acțiune în soluționarea problemei datoriilor la gaze către „Gazprom”.
"Guvernul nostru a împlinit recent 100 de zile. Nu înțelegem de ce guvernele anterioare nu au luat măsuri pentru a analiza de ce s-a acumulat o astfel de datorie și nu au plătit-o dacă a existat o oportunitate", a specificat ministrul.
LIVE: Спыну рассказывает о строительстве ЛЭП Вулканешты – Кишинев - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Video
Andrei Spînu vorbește despre construcția unei noi linii electrice în Moldova
Acesta a mai subliniat că Guvernul nu intenționează să aplice anumite sancțiune împotriva „Moldovagaz”. Potrivit lui Spînu, în cazul unor sancțiuni situația întreprinderii doar se va înrăutăți.
Amintim, ANRE planifică să aprobe pe 21 decembrie prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. ,,Moldovagaz”.

Noile tarife la gaz și căldură

Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noi tarife la gazele naturale, la solicitarea companiei Moldovagaz.
Din 1 noiembrie, consumatorii casnici achită 10,26 lei pe metrul cub de gaze naturale. Prețul final în facturi, cu includerea TVA, va constitui 11,08 lei. Anterior, consumatorii plăteau 4,64 lei. Astfel, prețul crește de 2,4 ori. Tariful este preliminar și autoritatea de reglementare ar putea să-l revizuiască.
La solicitarea Termoelectrica, ANRE a aprobat un nou tarif și pentru căldură. Acum o gigacalorie de căldură va costa 1772 de lei. Creșterea a fost de 650 de lei (aproape 60%).

Contract cu Gazprom

Pe 29 octombrie, Moldova a convenit cu ”Gazprom” prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu cinci ani.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Moldovei Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care se bazează pe raportul dintre prețul de piață la gaz și petrol.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus ”Gazprom” a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Квитанций на фоне газовой плиты - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Economie
Când va anunța ANRE tarifele recalculate la gaz și energia termică
Fluxul de știri
0