Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Spînu insistă: Nu există justificare pentru creșterea tarifului la transport

© Sputnik / Anatolii KiriakПротест автоперевозчиков в Кишиневе
Протест автоперевозчиков в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2021
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vrea consultări la stabilirea tarifelor pentru transport rutier de persoane
CHIȘINĂU, 21 dec - Sputnik. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale insistă că în acest moment nu există justificare pentru creșterea tarifului la transportul rutier de persoane. Spînu a publicat și un ordin referitor la stabilirea tarifelor și în continuare așteaptă transportatorii la consultări.
„Peste 78% din parc are o vârstă de peste 16 ani, iar aproape jumătate din parc are o vârstă de peste 20 de ani. Cred că e timpul să trecem de la discuția tarifului la cum facem așa ca să înnoim parcul și să oferim servicii mai calitative cetățenilor noștri”, scrie Spînu pe canalul său de Telegram.
Potrivit ordinului propus spre consultări, se stabilesc, începând cu data de 1 ianuarie 2022, următoarele tarife plafonate la serviciile regulate în trafic raional şi interraional;
pentru categoria de confort II – 60 de bani/km pentru un pasager
pentru categoria de confort I – 70 de bani/km pentru un pasager
Totodată, până la data confirmării categoriei de confort ale autobuzelor/autocarelor, operatorii de transport rutier vor aplica tariful pentru categoria de confort II.
Protestul transportatorilor la Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2021
Societate
Transportatorii îl învinuiesc pe Spînu de manipulare și protejarea schemelor de corupție
Tariful pentru categoria de confort I, va putea fi aplicat de către operatorii de transport numai după obținerea certificatului respectiv de clasificare a autobuzului/autocarului.
Ordinul mai propune ca operatorii de transport rutier și reprezentanții autogărilor să asigure aplicarea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional şi interraional, în limitele tarifelor plafonate stabilite.
La fel, Agenția Națională Transport Auto va fi responsabilă de monitorizarea corectitudinii aplicării tarifelor de către operatorii de transport rutier și autogări.
Andrei Spînu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că săptămâna aceasta va organiza audieri cu transportatorii referitor la ordinul menționat.
Amintim că joi, 16 decembrie, transportatorii au ieșit la protest în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au cerut majorarea tarifului pentru călătorie. Ulterior, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Andrei Spînu a menționat că principalele preocupări ale sale sunt „ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale”.
Протест молдавских автоперевозчиков в центре Кишинева - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Economie
Reacția lui Spînu, după ce transportatorii au anunțat noi proteste
Fluxul de știri
0