Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Reacția lui Spînu, după ce transportatorii au anunțat noi proteste

© Sputnik / Evghenii PanasencoПротест молдавских автоперевозчиков в центре Кишинева
Протест молдавских автоперевозчиков в центре Кишинева - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit cu o reacție la intenția transportatorilor de a ieși din nou la proteste.
CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, nu este de acord cu solicitarea transportatorilor de a dubla și pe alocuri chiar de a tripla tarifele pentru transportul pasagerilor. O declarație în acest sens, ministrul a făcut-o în această seară în studioul postului public de televiziune.
Potrivit lui, astfel de tarife nu sunt justificate. Spînu spune că inițial, transportatorii motivau majorarea tarifelor prin creșterea prețului pentru un litru de benzină și motorină. Acum însă, acest argument nu mai poate fi înaintat, deoarece prețurile la carburanți au început să scadă, precizează ministrul.
„Dacă analizăm prețurile la benzină și motorină în ultimele săptămâni, acestea au scăzut și au trecut sub pragul de 20 de lei. După estimările pe care le avem, prețurile la carburanți vor scădea în continuare. Eu cred că în următoarea lună prețul va fi aproximativ cu cel din luna august a acestui an”, a declarat Andrei Spînu.
Un alt motiv pentru care ministrul Infrastructurii nu acceptă majorarea tarifelor pentru serviciile de transport de pasageri ar fi starea deteriorată a unităților de transport. Andrei Spînu spune că este inadmisibil să ceri dublarea tarifelor, dar fără nicio investiție în parcul auto.
Protestul transportatorilor - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Societate
Transportatorii anunță un nou protest: Numeroase curse vor fi suspendate
„Argumentul transportatorilor care cer tarife majorate este că ei au nevoie de investiții pentru a reînnoi unitățile de transport. I-am întrebat de ce în toată această perioadă nu s-au folosit acești bani, care au fost incluși în tarif”, a mai declarat Spînu.
În context, ministrul propune să se facă o analiză în baza căreia se poate decide dacă se va majora sau nu tarifele pentru transport.

„Nu poți să vii și să spui că dacă nu ne înțelegem, noi protestăm. Așa nu merge. Protestați. Le-am spus clar că trebuie să ne așezăm la masa de discuții asupra metodologiei. Calculele noastre arată că tariful de 60-70 de bani la moment este suficient. Mai mult, doar 30% beneficiază de tariful de 70 de bani, restul nu au aplicat pentru acest tarif. Le-am spus că dacă nu vor ieși pe rută nu pe mine mă șantajează ci le face un deserviciu cetățenilor”, a mai spus Andrei Spînu.

Precizăm că transportatorii anunță noi proteste în centrul Capitalei și amenință că vor suspenda un număr mare de curse regulate pe întreg teritoriul țării. Protestul repetat va fi organiza pe data de 16 decembrie. Astfel, în Piața Marii Adunări Naționale urmează să vină aproximativ 200 de microbuze.
carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Economie
Prețul benzinei va scădea mâine sub pragul psihologic de 20 de lei: Anunțul ANRE
Fluxul de știri
0