Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Moldovagaz, fără restanțe: Nou transfer către Gazprom

© Photo : Ministerul Economiei și InfrastructuriiGazoductul Iași-Ungheni
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2021
Abonare
Moldovagaz a achitat gazele naturale consumate în prima jumătate a lunii decembrie Anunțul a fost făcut de către companie.
CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. Într-un comunicat de presă, Moldovagaz a anunțat că a transferat către Gazprom plata pentru gazele naturale consumate de moldoveni pentru prima jumătate a lunii decembrie.
"În acest sens, administrația întreprinderii le mulțumește consumatorilor casnici și noncansici, care au achitat la timp gazele naturale pentru luna noiembrie, precum și au transferat mijloace bănești pentru prima jumătate a lunii decembrie", se arată într-un comunicat de presă.
Pe 14 decembrie, Moldovagaz a achitat în întregime gazul consumat de moldoveni în luna noiembrie.
Amintim că pe 22 noiembrie, Gazprom a declarat că Moldova ar putea fi deconectată de la gaz în 48 de ore, deoarece plățile curente pentru gaze încă nu fusese făcute. Atunci Moldovagaz a anunțat că „obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 dolari per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 dolari per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 dolari per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 3 noiembrie 2020”.
Ulterior, pe 26 noiembrie, Moldovagaz a transferat banii către Gazprom pentru gazele naturale consumate în luna octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie. În context, directorul companiei Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că întreprinderea depune toate eforturile pentru a preveni și a nu admite o situație similară celei când au fost făcute cu întârziere transferurile către Gazprom.
gaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Societate
Anunțul Moldovagaz privind achitările către Gazprom pentru gazul consumat

Contractul cu Gazprom

Pe 29 octombrie, Moldova a convenit cu Gazprom prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu cinci ani.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care se bazează pe raportul dintre prețul de piață la gaz și petrol.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Квитанций на фоне газовой плиты - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Economie
Când va anunța ANRE tarifele recalculate la gaz și energia termică
Fluxul de știri
0