Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anunțul Moldovagaz privind achitările către Gazprom pentru gazul consumat

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediagaz, imagine simbol
gaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Abonare
Moldovagaz a achitat în întregime gazul consumat de moldoveni în luna noiembrie. Anunțul a fost făcut de către companie.
CHIȘINĂU, 14 dec - Sputnik. Într-un comunicat de presă, Moldovagaz a anunțat că a transferat către Gazprom plata pentru gazele naturale consumate de moldoveni în luna noiembrie. Totodată, întreprinderea a precizat că în prezent se acumulează suma plăților pentru prima jumătate a lunii decembrie, inclusiv celor în avans din partea agenților economici. În context, Moldovagaz a îndemnat consumatorii să achite pentru gazul consumat în termenii stabiliți.
Amintim că pe 22 noiembrie, Gazprom a declarat că Moldova ar putea fi deconectată de la gaz în 48 de ore, deoarece plățile curente pentru gaze încă nu fusese făcute. Atunci Moldovagaz a anunțat că „obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 dolari per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 dolari per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 dolari per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 3 noiembrie 2020”.
Ulterior, pe 26 noiembrie, Moldovagaz a transferat banii către Gazprom pentru gazele naturale consumate în luna octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie. În context, directorul companiei Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că întreprinderea depune toate eforturile pentru a preveni și a nu admite o situație similară celei când au fost făcute cu întârziere transferurile către Gazprom.

Contractul cu Gazprom

Pe 29 octombrie, Moldova a convenit cu Gazprom prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu cinci ani.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care se bazează pe raportul dintre prețul de piață la gaz și petrol.
Квитанций на фоне газовой плиты - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Economie
Când va anunța ANRE tarifele recalculate la gaz și energia termică
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0