Kiselev a anunțat că Rusia este pregătită să folosească forța
© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaГенеральный директор МИА "Россия сегодня" Дмитрий Киселев
© Sputnik / Владимир Астапкович
/ Abonare
Rusia este o sută de procente pregătită să folosească forța dacă Occidentul trece „liniile roșii”.
CHIȘINĂU, 20 dec - Sputnik. Declarația a fost făcută de Dmitri Kiselev, directorul general al agenției de presă Rossiya Segodnya și moderatorul emisiunii Vesti Nedeli de pe postul Russia 1. Dmitri Kiselev a fpcut aceste afirmații într-un interviu acordat companiei de televiziune și radio BBC, transmite RIA Novosti.
"Sută la sută. Pentru că pentru Rusia este o chestiune de viață și de moarte", a spus Kiselev, întrebat dacă Rusia este pregătită să folosească forța "pentru a proteja "liniile roșii ".
De asemenea, el a cerut Occidentului să nu pună Rusia într-o poziție în care timpul zbor rachetelor occidentale până la hotarele Rusiei să fie de patru minute.
În cadrul forumului „Rusia Calling” din 30 noiembrie, Vladimir Putin a subliniat că Kremlinul este îngrijorat de manevrele militare din apropierea granițelor ruse și a subliniat „liniile roșii” pentru avansarea în continuare a NATO spre est și desfășurarea de arme ofensive în Ucraina și în alte țări de la granița cu federația Rusă.
„Țările au noroc sau ghinion să fie în apropierea Rusiei, dar aceasta este realitatea istorică, nu se pot muta în altă parte. Mai putem spune că Mexicul are noroc sau ghinion să fie lângă Statele Unite... Dar ar fi bine pentru noi să ne armonizăm interesele și să nu punem Rusia într-o poziție în care timpul de zbor al rachetelor până la hotarele sale să fie de patru minute”, a spus Kiselev.
Rusia îi propune Occidentului să nu creeze amenințări, altfel totul se va transforma în cenușă radioactivă, a menționat și a avertizat, de asemenea, țările occidentale împotriva repetării crizei din Caraibe în situația cu Ucraina.
„Dacă vorbim de aderarea Ucrainei la NATO sau de dezvoltarea militară a teritoriului Ucrainei, atunci noi vom pune țeava pistolului în tâmpla Statelor Unite. Avem forțe tehnico-militare, Rusia are cea mai bună armă din lume, hipersonică... Cu același timp de zbor pe care îl vor avea armele americane sau britanice, de pe teritoriul Ucrainei la Moscova, până la teritoriul Rusiei. Aceasta va fi situația crizei din Caraibi, dar cu un timp de zbor diferit”, a declarat Kiselev pentru BBC.
Potrivit acestuia, aceasta va fi alegerea Occidentului, Federația Rusă nu vrea asta.
Pe 7 decembrie, liderii Federației Ruse și ai Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, au purtat discuții cu ușile închise. Făcând un bilanț al discuțiilor, Casa Albă a spus că Biden, în conversație, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din jurul Ucrainei, a cerut o reglementare diplomatică.
Putin și-a informat omologul său american despre nerespectarea de către Ucraina a acordurilor de la Minsk și sabotarea lor. De asemenea, a remarcat că NATO este cea care face încercări periculoase de a însuși teritoriul ucrainean și își dezvoltă potențialul militar la granițele rusești. Și, cel mai important, Putin i-a spus șefului Statelor Unite că „liniile roșii” sunt avansarea în continuare a NATO spre est și desfășurarea de arme ofensive în Ucraina.
Pe 17 decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat proiecte de acorduri între Rusia și Statele Unite și NATO privind garanțiile de securitate. Documentele au fost deja transferate la Washington și aliații săi. Unul dintre punctele proiectului este propus ca NATO să ofere garanții de neextindere a alianței pe teritoriul Ucrainei.
După cum a declarat viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov pentru RIA Novosti, dacă NATO și Statele Unite nu răspund cererii Rusiei de garanții de securitate, acest lucru ar putea duce la o nouă rundă de confruntare.