Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Ceban, despre vaccinurile expirate: Au fost sau nu administrate aceste doze în Chișinău

© Sputnik / Mihai Carausvaccinare
vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2021
Abonare
Primarul general, Ion Ceban, a venit cu o reacție la raportul prezentat de Curtea de Conturi cu referire la procesul de vaccinare anti-COVID.
CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. În Chișinău nu s-au administrat doze de vaccin cu termen depășit. Anunțul a fost făcut de edilul-șef, Ion Ceban, în urma raportului prezentat de Curtea de Conturi cu referire la procesul de vaccinare anti-COVID.
Scandalul în jurul vaccinurilor expirate a pornit în data de 16 decembrie, după ce Curtea de Conturi a prezentat rezultatele unui audit făcut la Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă și 13 instituții medico-sanitare publice cu 89 subdiviziuni. Astfel, instituția a comunicat că au fost administrate șapte mii de doze de vaccin cu termen de valabilitate expirat.
În cadrul ședinței săptămânale a Primăriei Chișinău, Ceban a comunicat că, imediat după ședința Curții de Conturi și prezentarea raportului, municipalitatea s-a sesizat și s-a dispus verificarea unor supoziții din acesta. La fel, a fost convocat în ședință tot personalul medical responsabil de managementul procesului de vaccinare.

”Concluziile sunt următoarele: Anunț cu toată responsabilitatea și fermitatea că, în Chișinău nu s-au administrat doze de vaccin cu termen depășit”, a comunicat Ion Ceban.

Totodată, primarul general a atras atenția asupra vulnerabilității sistemului informațional Registru de vaccinări COVID, care este gestionat de Ministerul Sănătății și de ANSP.
vaccin - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Coronavirus
Scandalul vaccinurilor expirate ia amploare: Ce spune Ministerul Sănătății
”Este un sistem absolut neprotejat și nesecurizat. Specialiștii IT spun: în Registru de înregistrări COVID-19, orice persoană autorizată cu parolă poate intra, poate modifica datele, poate chiar și introduce un alt IDNP. La fel, sistemul automatizat Registru de vaccinări COVID nu este administrat și actualizat cel puțin odată în 24 ore, pentru a nu permite schimbarea datelor din Registru. În sistem rămân în memorie datele introduse mai devreme, chiar și de la începutul vaccinării din martie 2021. Spre exemplu: seriile și numărul de vaccinuri anterior introduse rămân memorate, iar prin simplu click pe seria care apare pe ecran pot fi introduse eronat datele cu seria de vaccin expirat în noiembrie, în ziua, când de fapt vaccinarea are loc în decembrie, din cauza factorului uman”, a precizat primarul.
În același timp, Ceban afirmă că Registru de vaccinare COVID poate fi ușor accesat de oricine care posedă abilități și competențe sporite în domeniul tehnologiilor informaționale. Astfel, pot fi introduse date noi și modificate datele anterioare, pot fi eliberate certificate de vaccinare false ș.a.
Ion Ceban a mai povestit că în Capitală au existat tentative de a transmite instituțiilor medicale vaccinuri aproape expirate.
”Ministerul, la data de 17 noiembrie ne-a transmis pentru Chișinău un lot de o mie de doze de vaccin Johnson &Johnson termenul căruia expira în două zile. Direcția Generală în Sănătate a refuzat recepționarea acelui lot și a informat toate instituțiile de asistență medicală din municipiu despre tentativa de a transmite acele doze. Apare întrebarea logică: Ce a făcut Ministerul cu acel lot de o mie de doze?”, a spus Ceban.
Amintim că în data de 16 decembrie Curtea de Conturi a prezentat rezultatele unui audit făcut la Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă și 13 instituții medico-sanitare publice cu 89 subdiviziuni.
În urma auditului au fost descoperite mai multe nereguli. Astfel, au fost administrate șapte mii de doze de vaccin cu termen de valabilitate expirat. Totodată, entitățile auditate nu au prezentate probe relevante pentru a justifica erorile admise.
În același timp, Curtea de Conturi a mai anunțat că până la 15 noiembrie au fost trecute la pierderi în rezultatul expirării termenului, peste 11 mii doze de vaccinuri în valoare de 1,6 milioane lei. Motivul ar fi că cei care administrau vaccinul puteau să deschidă un flacon nou doar pentru o persoană fără a lua în calcul că în acesta mai sunt câteva doze, care s-ar putea pierde.
Până la 30 noiembrie 2021, țara noastră a recepționat aproximativ două milioane doze de vaccin și au fost administrate peste 1,6 milioane doze, acoperirea vaccinală fiind la un nivel de 27 % din populația Republicii Moldova.
Curtea de conturi a Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Coronavirus
Cum a depistat Curtea de Conturi cele 6,8 mii de vaccinuri expirate
Fluxul de știri
0