Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Cum a depistat Curtea de Conturi cele 6,8 mii de vaccinuri expirate

© Sputnik / Mihai CarausCurtea de conturi a Republicii Moldova
Curtea de conturi a Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Abonare
Curtea de Conturi a explicat cum a depistat că în Republica Moldova au fost administrate vaccinuri anticovid cu termenul expirat.
CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. În urma șirului de acuzații venite din partea Ministerului Sănătății și chiar a ministrului Ala Nemerenco, care au pretins că angajații Curții sunt incompetenți și că ar fi fals că fost administrate vaccinuri expirate, Secția Relații Externe și Comunicare a Curții de Conturi a venit cu explicații.
În primul rând, Curtea a precizat că a folosit doar informații obținute de la instituții oficiale ce au vizat o perioadă de șase luni.
“Probele de audit au fost obținute din SIA Registru de Evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 (SIA Registru) și registrele ținute pe hârtie, din documente primare obținute de la diferite autorități implicate de proces, precum și din explicațiile oferite de responsabilii din cadrul entităților auditate etc. Menționăm că, în cadrul misiunii, echipei de audit nu i-a fost oferit accesul la SIA Registru timp de 1,5 luni”, se arată în comunicatul Curții.
Mai jos a explicat care este eșantionul evaluat în cadrul auditului, acesta fiind de 31% (527 de mii) din totalul de 1,6 milioane,
Și a constata că aproape șapte mii de vaccinuri au fost expirate: “Verificările Curții de Conturi pe eșantionul susmenționat a stabilit diferențe majore dintre datele din SIA Registru și fișele / listele Centrelor de sănătate (CS) și altor instituții medicale, ceea ce prezintă suspiciuni rezonabile privind existența a 6,8 mii cazuri (1,3% din eșantionul total examinat) de administrare a vaccinurilor cu termen expirat”.
Curtea, în auditul său, a constata că vaccinurile expirate au fost administrate ca rapel, adică doza a doua.
“Astfel, data administrării vaccinurilor indicată în fișele / listele CS nu coincide cu data inclusă în SIA Registru. În unele cazuri, în fișe / liste sunt introduse înscrisuri adiționale, prin care se modifică lotul vaccinului administrat, comparativ cu cel inițial indicat în fișă și în SIA Registru. Potrivit datelor din SIA Registru, s-a constat că doza II în cele 6,8 mii de cazuri a fost administrată după expirarea termenului de valabilitate a vaccinului”, a se arată în comunicatul de presă al Curții de Conturi.
Totodată Curtea de Conturi anunță că are suspiciuni cu privire la veridicitatea certificatelor de vaccinare emise în peste 70 de mii de cazuri.
“Vrem să atragem atenția […] și asupra altor constatări importante, expuse în raport, cu referire la datele despre vaccinare din SIA Registru, în care echipa de audit a evaluat și stabilit peste 277 mii de înregistrări privind vaccinarea care a au fost introduse în alte perioade decât cele reale. Analiza, prin prisma riscurilor identificate, a determinat că peste 70 mii înregistrări creează suspiciuni privind veridicitatea certificatelor emise de către instituțiile implicate în proces”, se arată în comunicatul de presă făcut public de Secția Relații Externe și Comunicare a curții.
Reieșind din importanța tematicilor aferente pandemiei COVID-19, Curtea de Conturi anunță în final că va continua și pe viitor realizarea unor audituri tematice, care vor fi incluse în programul activități de audit pentru anul viitor.
Маринан Лупу - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Editoriale
Nemerenco, cu acuzații grave la adresa Curții de Conturi. Când începe vânătoarea după Lupu
Fluxul de știri
0