Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Scandalul vaccinurilor expirate ia amploare: Ce spune Ministerul Sănătății

© Sputnik / Vitali Belooussov / Accesați arhiva multimediavaccin
vaccin - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Abonare
Scandalul vaccinurilor expirate ia amploare. Iată ce spune Ministerul Sănătății privitor auditul realizat de Curtea de Conturi.
CHIȘINĂU, 16 dec – Sputnik. Ministerul Sănătății a venit cu o reacție la declarațiile de astăzi a Curții de Conturi privind administrarea unor vaccinuri expirate împotriva COVID-19.
Într-un comunicat plasat pe pagina oficială a instituției este precizat că Ministerul Sănătății dezminte aceste informații. Mai mult, instituția a menționat că respectarea cerințelor privind administrarea vaccinurilor în termen valabil este o prioritate și este monitorizată atât de instituțiile medico-sanitare care realizează vaccinarea, cât și de ANSP.
Potrivit Ministerului, nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat. În același timp, instituția admite faptul că la baza acestor date ar putea sta colectarea și introducerea, uneori, întârziată a datelor despre administrarea dozelor de vaccin.
”Constatările prezentate de Curtea de Conturi se bazează pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării și se referă la perioada 30.05 – 31.08.2021. Declarăm că nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat, iar colectarea și introducerea, uneori, întârziată a datelor despre dozele de vaccin nu au nimic comun cu însăși administrarea dozei. La acel moment, sistemul de evidență informațional nu era suficient de dezvoltat că să evite erorile tehnice de înregistrare”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.
Specialiștii în sănătate au comunicat că aceste informații au fost prezentate și Curții de Conturi la etapa de examinare a raportului și în cadrul ședinței de prezentare a acestuia și își exprimă dezacordul față de interpretările expuse în raport.
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Societate
Curtea de Conturi: Detalii cu privire la vaccinurile expirate
”Informăm că nici într-un registru de evidență nu se regăsesc date care ar confirma concluziile Curții de Conturi”, mai este menționat în comunicat.
De asemenea, Ministerul Sănătății a precizat că o astfel de concluzie poate fi făcută doar în baza evaluării fluxului de doze de vaccin. Mai exact este vorba despre ”intrarea stocurilor, administrare și rebut, elementul principal fiind termenul de valabilitate, care poate ușor demonstra că aceste constatări nu sunt bazate pe o evidență și evaluare specifică”.
Amintim că astăzi Curtea de Conturi a prezentat rezultatele unui audit făcut la Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă și 13 instituții medico-sanitare publice cu 89 subdiviziuni.
În urma auditului au fost descoperite mai multe nereguli. Astfel, au fost administrate 7 mii de doze de vaccin cu termen de valabilitate expirat. Totodată, entitățile auditate nu au prezentate probe relevante pentru a justifica erorile admise.
În același timp, Curtea de Conturi a mai anunțat că până la 15 noiembrie au fost trecute la pierderi în rezultatul expirării termenului, peste 11 mii doze de vaccinuri în valoare de 1,6 milioane lei. Motivul ar fi că cei care administrau vaccinul puteau să deschidă un flacon nou doar pentru o persoană fără a lua în calcul că în acesta mai sunt câteva doze , care s-ar putea pierde.
Până la 30 noiembrie 2021, țara noastră a recepționat cca 2 milioane doze de vaccin și au fost administrate peste 1,6 milioane doze, acoperirea vaccinală fiind la un nivel de 27 % din populația Republicii Moldova.
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Societate
7000 de vaccinuri expirate, administrate cetățenilor: Ce a descoperit Curtea de Conturi
Fluxul de știri
0