Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Certificate de vaccinare false: Ce spune un cunoscut epidemiolog

© Inquam Photos / GEORGE CALINCertificatul digital la coronavirus
Certificatul digital la coronavirus - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2021
Abonare
Epidemiologul Ala Tocarciuc a comentat auditul Curții de Conturi care a stabilit că zeci de mii de certificate de vaccinare ar fi fost obținute în mod fraudulos.
CHIȘINĂU, 19 dec - Sputnik. Expertul Ala Tocarciuc a comentat pentru Sputnik Moldova auditul Curții de Conturi, care a atras atenția că peste 71 100 de certificate de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea fi falsificate.
"Este foarte trist. Dacă acest lucru este adevărat, atunci aproximativ 70 de mii din 900 de mii de oameni care sunt vaccinați reprezintă aproximativ 8%. Se dovedește că avem și mai puțini oameni vaccinați decât spun oficial autoritățile", a spus expertul.
În opinia ei, o astfel de tendință poate fi rezultatul unei competențe insuficiente sau al unui control insuficient asupra procesului de vaccinare.
Ala Tocarciuc a mai spus că Ministerul Sănătății trebuie să ofere explicații clare cu privire la procesul de vaccinare, în contextul în care un audit realizat de Curtea de Conturi a Republicii Moldova a scos la iveală că aproape 7 000 de vaccinuri anti-COVID-19 cu termen expirat au fost administrate cetățenilor.
„Trebuie să facem lumină în acest caz. Cred că Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentului ar trebui să iasă, să explice și să arate direct flaconul, doza, data de expirare, când a fost folosit, dacă există un studiu privind stabilitatea medicamentului, împreună cu producătorul. Pentru că acest lucru discreditează atât vaccinurile, cât și procesul de vaccinare. Totul este foarte trist", a spus expertul.
Întrebată dacă există persoane în Ministerul Sănătății sau în alte structuri guvernamentale care ar trebui să fie responsabile pentru datele de expirare a vaccinurilor împotriva coronavirusului și să controleze aceste termene, Tocarciuc a răspuns că ministerul ar trebui să știe despre toate etapele ciclului de viață al medicamentului.
Вакцинация - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2021
Coronavirus
Expert, despre scandalul vaccinurilor: Cine ar trebui să răspundă
„Toate elementele procesului sunt elemente ale organizării asistenței medicale. Nu cred că ei nu știu asta”, a adăugat expertul.
Amintim că joi Curtea de Conturi a prezentat rezultatele unui audit făcut la Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă și 13 instituții medico-sanitare publice cu 89 subdiviziuni.
În urma auditului au fost descoperite mai multe nereguli. Astfel, au fost administrate 7 mii de doze de vaccin cu termen de valabilitate expirat. Totodată, entitățile auditate nu au prezentate probe relevante pentru a justifica erorile admise.
În același timp, Curtea de Conturi a mai anunțat că până la 15 noiembrie au fost trecute la pierderi în rezultatul expirării termenului, peste 11 mii doze de vaccinuri în valoare de 1,6 milioane lei. Motivul ar fi că cei care administrau vaccinul puteau să deschidă un flacon nou doar pentru o persoană fără a lua în calcul că în acesta mai sunt câteva doze , care s-ar putea pierde.
Până la 30 noiembrie 2021, țara noastră a recepționat cca 2 milioane doze de vaccin și au fost administrate peste 1,6 milioane doze, acoperirea vaccinală fiind la un nivel de 27 % din populația Republicii Moldova.
Ministerul Sănătății a anunțat că a creat o comisie de anchetă care va verifica în ce mod sunt administrate vaccinurile în instituțiile medicale și în centrele de vaccinare. Asta deși cu o zi mai devreme a declarat tranșant că nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat. În același timp, instituția admite faptul că la baza acestor date ar putea sta colectarea și introducerea uneori întârziată a datelor despre administrarea dozelor de vaccin.
Маринан Лупу - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Editoriale
Nemerenco, cu acuzații grave la adresa Curții de Conturi. Când începe vânătoarea după Lupu
”Constatările prezentate de Curtea de Conturi se bazează pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării și se referă la perioada 30.05 – 31.08.2021. Declarăm că nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat, iar colectarea și introducerea, uneori, întârziată a datelor despre dozele de vaccin nu au nimic comun cu însăși administrarea dozei. La acel moment, sistemul de evidență informațional nu era suficient de dezvoltat că să evite erorile tehnice de înregistrare”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.
Specialiștii în sănătate au comunicat că aceste informații au fost prezentate și Curții de Conturi la etapa de examinare a raportului și în cadrul ședinței de prezentare a acestuia și își exprimă dezacordul față de interpretările expuse în raport.
”Informăm că nici într-un registru de evidență nu se regăsesc date care ar confirma concluziile Curții de Conturi”, mai este menționat în comunicat.
De asemenea, Ministerul Sănătății a precizat că o astfel de concluzie poate fi făcută doar în baza evaluării fluxului de doze de vaccin.
Fluxul de știri
0