Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Expert, despre scandalul vaccinurilor: Cine ar trebui să răspundă

© AFP 2024 / JOAQUIN SARMIENTOВакцинация
Вакцинация - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2021
Abonare
Experții în sănătate comentează scandalul vaccinurilor din Republica Moldova.
CHIŞINĂU, 18 dec - Sputnik. Reprezentanții Ministerului Sănătății din Republica Moldova și cei ai Curții de Conturi ar trebui să ofere mai multe informații cu privire la raportul scandalos, care arată că ar fi fost administrate câteva mii de doze de vaccin împotriva COVID-19 cu termenul de valabilitate expirat.
Astfel a comentat în studioul Sputnik MOldova, expertul în sănătate Ala Tocarciuc, auditul Curții de Conturi, în urma căruia s-ar fi depistat că aproximativ șapte mii de vaccinuri expirate împotriva COVID-19 au fost administrate cetățenilor țării.
Ulterior, Ministerul Sănătăţii a respins rezultatele acestor verificări. Concluziile prezentate de Curtea de Conturi se bazează pe date extrase din registrul de vaccinare aferente perioadei 30 mai – 31 august 2021.
În context, pe 17 decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat crearea unei comisii de anchetă care va verifica modul în care au fost împărțite vaccinurile împotriva coronavirusului în instituțiile medicale și centrele de vaccinare din țară.
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Societate
Scandalul vaccinurilor expirate: Precizările Ministerului Sănătății
Tocarciuc consideră că informațiile din auditul Curții de Conturi sugerează că există mai multe probleme.
„Există o mulțime de informații necunoscute... Faptul că au fost administrate șapte mii de doze cu termen de valabilitate expirat, că au fost distruse 11 mii de doze, din moment ce la fel au expirat, indică faptul că există o problemă cu urmărirea datelor de expirare, în particular pentru aceste vaccinuri și, probabil, cu definirea reală a datei de expirare pentru aceste medicamente”, a precizat expertul.
Ala Tocarciu a mai spus că vaccinurile împotriva coronavirusului sunt medicamente complet noi.
„Medicamentele nou introduse pe piață au de obicei o perioadă de valabilitate de trei luni pentru început, apoi crește la șase luni, apoi apar studii de stabilitate pentru un an și crește la 12 luni. În consecință, producătorul, de fiecare dată când efectuează aceste studii, informează autoritățile de reglementare că există date noi, iar data de expirare este prelungită”, a explicat expertul.
Potrivit Alei Tocarciuc, atât Agenția pentru Medicamente, cât și Ministerul Sănătății ar fi trebuit să urmărească informațiile despre valabilitate și, în consecință, împreună cu producătorul, să reglementeze modificarea termenului de valabilitate, dacă s-a întâmplat acest lucru, și să prevină distrugerea medicamentelor.
Curtea de conturi a Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Coronavirus
Cum a depistat Curtea de Conturi cele 6,8 mii de vaccinuri expirate
„Desigur, nu este permisă utilizarea unui medicament cu termen de valabilitate expirat în țara noastră. Sunt excepții când este permis, prin decizia Ministerului Sănătății, dar din nou doar pe baza unui studiu care dovedește că chiar și după data de expirare, medicamentul și-a păstrat stabilitatea și proprietățile sale farmacoterapeutice. Adică că este absolut inofensiv, are efectul necesar ca și înainte de data expirării”, a explicat expertul.
Amintim, un audit realizat de Curtea de Conturi a Republicii Moldova și prezentat pe 16 decembrie a scos la iveală că aproape 7 000 de vaccinuri anti-COVID-19 cu termen expirat au fost administrate cetățenilor.
Ministerul Sănătății a instituit comisia de anchetă deși anterior a declarat tranșant că nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat.
În același timp, instituția admite faptul că la baza acestor date ar putea sta colectarea și introducerea uneori întârziată a datelor despre administrarea dozelor de vaccin.
Vaccinul Johnson & Johnson - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2021
Coronavirus
Avertizare CDC din SUA: nu recomandă vaccinul Johnson & Johnson – riscuri de tromboză
Fluxul de știri
0