Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri locale la Bălți: Secțiile de votare s-au deschis

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур  - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2021
Abonare
Secțiile de vot din Bălți unde are loc turul doi al alegerilor locale noi s-au deschis, iar locuitorii pot merge să-și exercite dreptul la vot.
CHIȘINĂU, 19 dec - Sputnik. Începând cu ora 07:00 și până la 21:00, secțiile de vot din Bălți vor fi deschise pentru ca oamenii să-și aleagă primarul.

Candidatul independent Nicolai Grigorișin și candidatul Partidului „Patrioții Moldovei”, Nicolae Chirilciuc, luptă astăzi în turul II al alegerilor locale noi din Bălți.

Asta după ce candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi, a anunțat boicotarea turului doi al alegerilor locale noi din municipiul Bălți și a anunțat retragerea sa din cursa electorală. Iar în data de 6 decembrie, și PAS a anunțat că își retrage candidatul la funcția de primar al municipiului Bălți.
S-a întâmplat în condițiile în care pe 4 decembrie, chiar în ajun de ziua programată pentru turul doi al alegerilor de la Bălți, scrutinul a fost suspendat.
CEC a solicitat excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerea primarului la Bălți, pe motiv că ar fi admis unele încălcări. Astfel, Judecătoria Bălți a decis excluderea Marinei Tauber din cursa electorală.
În context, membrii CEC au constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu 2 candidaţi.
În lipsa unui scrutin cu doi candidați, membrii Comisiei, întruniți în ședință extraordinară, au fost în situația de a decide suspendarea desfășurarea turului doi, până deciziile instanțelor de fond și apel vor rămâne irevocabile.
Marina Tauber - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Politică
Partidul „Șor” își întărește pozițiile la Bălți: Ce va face Marina Tauber

Cum se vor desfășura alegerile locale la Bălți

Dreptul la vot se va exercita în condiții similare primului tur de scrutin și în baza acelorași liste electorale. Totodată, persoanele care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, au împlinit vârsta de 18 ani vor putea vota în secțiile de votare conform domiciliului sau reședinței, fiind incluși în lista electorală suplimentară.
Alegătorii care în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor și-au schimbat domiciliul sau reședința vor putea vota, în baza acelorași liste electorale, la secțiile de votare conform înregistrării domiciliului sau reședinței existente la data desfășurării primului tur de scrutin.
Pe de altă parte, alegătorii care au depus cerere privind votarea la locul aflării în primul tur de scrutin își pot exercita dreptul de vot și în turul al doilea, chiar dacă nu au depus repetat cerere în acest sens, cu excepția cazului când au renunțat la acest drept în același mod în care l-au obținut.
La adoptarea deciziei privind deplasarea urnei mobile, biroul electoral al secției de votare va confirma solicitările pentru primul tur de scrutin, în ordinea în care au fost depuse.
 Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Politică
Misiunea Promo-LEX, nedumerită de decizia CEC de a suspenda alegerile la Bălți
Fluxul de știri
0